DuniaSemasa

Gempa Morocco : “Saya rasa gempa bumi itu sangat singkat tetapi akan merasakan selamanya.”

Marrakesh – Saida Bodchich sedang tidur di rumahnya di bandar Marrakesh apabila gempa bumi berukuran 6.8 magnitud melanda.

Tidak dapat melarikan diri dengan pantas, dia terperangkap ketika bumbung runtuh pada malam Jumaat. Nasib dia baik, jiran datang menyelamatkannya dan menariknya keluar.

“Saya diselamatkan oleh jiran saya yang menggali runtuhan dengan tangan kosong,” kata Bodchich. “Saya tinggal bersama mereka di rumah mereka sekarang kerana rumah saya telah musnah sepenuhnya.”

Seorang wanita membawa barangan keluar dari bangunan yang rosak selepas gempa bumi yang mematikan di Moulay Brahim [Hannah McKay/Reuters]
Lebih 2,012 orang terbunuh dan sekurang-kurangnya 2,059 cedera akibat gempa itu, turut memusnahkan bangunan bersejarah di Marrakesh, bandar keempat terbesar di Maghribi kira-kira 70km (43 batu) dari pusat gempa.

Penduduk di banyak kawasan terjejas kehilangan tempat tinggal akibat kemusnahan itu, manakala ramai yang memilih untuk tidur di tempat terbuka pada malam Sabtu, bimbang gempa susulan atau bumbung atau dinding akan runtuh.

Khadijah Satou, seorang lagi penduduk Marrakesh, merasakan biliknya “berpusing” ketika dia cuba memikirkan apa yang berlaku.

“Saya baru sahaja di atas katil bersedia untuk tidur apabila keadaan mula bergegar,” katanya kepada Al Jazeera.

“Mulanya saya fikir, mungkin ada kebakaran di sebelah atau pembinaan. Tetapi gegaran itu bukanlah sesuatu yang normal. Saya rasa  bilik itu berputar. Ia traumatik. Perasaan itu sangat teruk.

“Saya dengar orang menjerit dan kemudian saya menyedari ia adalah gempa bumi.”

Satou berlari keluar dari apartmennya, tanpa kasut dan telefon. Tangga di bangunannya bergegar semasa dia keluar.

“Saya rasa gempa bumi itu sangat singkat tetapi akan merasakan selamanya. Orang ramai menangis, takut dan semua berpelukan antara satu sama lain.”

Gempa itu direkodkan pada kedalaman 26km (16 batu), menjadikannya lebih merosakkan daripada gempa bumi yang lebih dalam dengan magnitud yang sama.

Kebanyakan kematian dilaporkan di kawasan pergunungan di selatan di wilayah Al-Haouz dan Taroudant.

Seorang penduduk memberitahu Al Jazeera bahawa mereka bukan sahaja kehilangan tempat tinggal tetapi kehilangan orang tersayang yang maut dalam gempa bumi itu.

Di Moulay Brahim, sebuah kampung berhampiran pusat gempa kira-kira 40km (25 batu) di selatan Marrakesh, penduduk memaklumkan mereka menggali runtuhan dengan tangan kosong bagi mengeluarkan mayat mangsa.

SUMBER : AL JAZEERA

Misi Bantuan Gempa Marakesh MAPIM

MAPIM MALAYSIA Melancarkan Tabung Bantuan Kecemasan Gempa Marakesh dengan mensasarkan bantuan pelbagai di kawasan terjejas di Morocco.

Setakat laporan, angka kematian dan kecederaan masih meningkat serta merisaukan! Justeru Infaq serta bantuan sahabat peduli Ummah sangat dirayu serta diharapkan.

MASA UNTUK INFAQ & BANTU
Hulurkan sumbangan dan infaq tanda kita bersama membantu ringankan ujian mereka. Sumbangan akan diuruskan sendiri oleh pihak aktivitis MAPIM.

Infaq menerusi Tabung Kemanusiaan MAPIM
(Maybank 562263540066)

Atau klik link berikut —>>> https://www.mapim.org/rayuanmarakesh

Related Articles

Back to top button