PalestinSemasa

Gencatan senjata di Gaza selepas 5 hari pembantaian israel

GAZA: Gencatan senjata berkuat kuasa di dalam dan sekitar Semenanjung Gaza selepas 5 hari pertempuran antara tentera israel dan pejuang Jihad Islami yang mengorbankan sekurang-kurangnya 33 umat Islam Palestin.

Serangan balas mempertahankan diri oleh Gaza pula menyebabkan 2 orang israel terbunuh.

Pasukan rejim israel membunuh 155 umat Islam Palestin sejak awal 2023. Kredit Times of Gaza

Gencatan senjata itu berkuat kuasa pada jam 10 malam (waktu tempatan), menurut AFP dan sumber Mesir.

Puluhan bedilan roket dilepaskan dari Gaza ke arah israel menjelang 30 minit sebelum gencatan senjata, bagaimanapun ia digagalkan tentera udara rejim.

Rejim zionis berkata, dua roket dibedil dari Gaza selepas jam 11 malam.

Sementara itu, pegawai keselamatan Mesir berkata, cadangan gencatan senjata terbaharu itu dipersetujui antara israel dan kumpulan Jihad Islami.

Pejabat Perdana Menteri israel dalam kenyataan pula berkata, Penasihat Keselamatannya, Tsahi Hanegbi, berterima kasih kepada Presiden Mesir, Abdel Fattah al-Sisi, selain menyatakan penghargaan israel atas usaha gigih Mesir mengadakan gencatan senjata walaupun pada hakikatnya mereka yang memulakan pembantaian terhadap Gaza.

Tsahi Hanegbi, Penasihat Keselamatan israel

“Maklum balas israel terhadap inisiatif Mesir memberi maksud pihaknya akan terus tenang, sebaliknya akan terus melakukan semua yang perlu untuk mempertahankan diri jika Israel diserang atau diancam,” bohongnya.

Sementara itu, pegawai bahagian politik Jihad Islami mengesahkan gencatan senjata itu dipersetujui mereka, selain berterima kasih kepada Mesir yang berusaha ke arah usaha berkenaan.

Rejim zionis semalam, sekali lagi menggempur Gaza dengan serangan udara menyasarkan anggota kumpulan Jihad Islami susulan serangan roket baharu ke israel, menandakan pengebumian komander tenteranya, Iyad al-Hassani yang terkorban, kelmarin.

Terdahulu, 2 rakyat Palestin terbunuh dalam serangan israel di pinggir Nablus di utara Tebing Barat di mana pertempuran tercetus, menurut Kementerian Kesihatan Palestin.

Enam komander tertinggi Jihad Islami dilapor terbunuh sejak Selasa, apabila tentera israel melancarkan kempen menentang kumpulan itu, mendakwa ia sebagai serangan yang dirancang.

Inilah 33 wajah mangsa korban pembantaian 5 hari israel ke atas Gaza

BACA JUGA
Serangan udara israel ke atas Gaza, kanak-kanak mangsa korban

Rakyat Palestin dizalimi setiap hari, tanah mereka dirampas oleh peneroka haram israel.

Kini mereka dijajah dan dipaksa merempat dibumi sendiri.

Sumbangan anda untuk rakyat Gaza & Palestin  sangat diperlukan dalam usaha meringankan penderitaan mereka.

Klik:
www.tabunggaza.com

ATAU menerusi
Akaun Maybank Dana MAPIM:
5622 6354 0066

MAPIM Malaysia boleh dihubungi menerusi talian Hotline MAPIM Malaysia iaitu 1300-888-038 (Isnin-Jumaat 9am-6pm) atau whatapps 012-800-2016

Ikuti update terkini
https://t.me/MapimMalaysia

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button