DuniaSemasa

Hak untuk hidup rakyat Syria dicabuli Amerika – Wang Wenbin

BEIJING:Hak untuk hidup rakyat Syria sedang dicabuli oleh AS,” kata jurucakap Kementerian Luar China, Wang Wenbin pada Selasa sebagai tindak balas kepada laporan agensi berita Syria mengenai Amerika Syarikat (AS) merompak lebih banyak minyak negara itu, dengan menyatakan bahawa tindakan penyamun sebegitu adalah serius serta memburukkan lagi krisis tenaga dan bencana kemanusiaan di Syria.

Pasukan pendudukan AS di Syria terus merompak kekayaan dan sumber negara ketika mereka membawa keluar konvoi yang terdiri daripada 53 kapal tangki pada hari Sabtu yang sarat dengan minyak yang mereka rompak menuju ke pangkalan AS di utara Iraq melalui lintasan haram al-Mahmoudiya, lapor Agensi Berita Arab Syria.

Wang mengulas pada Selasa bahawa rompakan haram AS di Syria menjadi jelas dan nyata, memetik data rasmi daripada kerajaan Syria bahawa pada separuh pertama 2022, lebih daripada 80% pengeluaran minyak harian Syria telah diseludup secara haram oleh tentera AS.

Menurut laporan media, tentera AS dan askar upahan mereka mencuri purata 66,000 tong minyak sehari di Syria kerana purata pengeluaran minyak harian negara itu dianggarkan mencecah 80,000 tong pada separuh pertama 2022.

Kementerian minyak Syria berkata pada Ogos tahun lalu dalam satu kenyataan bahawa amalan AS di Syria termasuk penyeludupan minyak Syria yang menyalahi undang-undang telah menyebabkan kerugian langsung dan tidak langsung kira-kira $107.1 bilion kepada sektor minyak dan gas Syria.

Awal bulan ini, tentera AS menjarah minyak dan gandum Syria dalam kuantiti yang lebih tinggi melalui 60 kapal tangki, menghantarnya ke pangkalan mereka di Iraq melalui lintasan maritim yang tidak sah.

Jurucakap Kementerian Luar China, Wang Wenbin

“Dalam keadaan menyedihkan seperti kekurangan minyak dan makanan, rompakan AS hanya boleh menjadikan musim sejuk ini lebih sejuk bagi rakyat Syria.

“AS mencuri sumber Syria dengan tamak, mereka cukup ‘murah hati’ dalam memberikan bantuan ketenteraan kepada orang lain, selalunya berbilion malah berpuluh bilion,” tuduh Wang.

“Sama ada AS mahu mengambil atau memberi, hasilnya adalah sama iaitu untuk menjerumuskan negara lain ke dalam kegawatan dan bencana, dengan itu memelihara kepentingan dan hegemoni AS,” kata jurucakap itu.

“Ini adalah realiti apa yang dipanggil perintah berasaskan peraturan AS,” tambah Wang.

Beliau menggesa AS untuk memberi penjelasan kepada rakyat Syria dan masyarakat antarabangsa mengenai kecurian minyak dan berhenti menginjak-injak syak wasangka antarabangsa serta menjejaskan undang-undang antarabangsa.

Kerajaan Syria telah menyelar tingkah laku rompakan AS yang kurang ajar berulang kali dalam tempoh yang panjang.

Walau bagaimanapun, sejak AS mengekalkan kehadiran tentera di timur laut dan timur Syria sejak 2014, ia telah mengangkut minyak Syria yang dicurinya ke Iraq di mana mereka kemudian menjualnya kepada syarikat minyak Iraq pada harga yang lebih rendah dan menggunakan wang itu untuk menyokong Kurdish yang diketuai Pasukan Demokratik Syria yang disokong AS dan kumpulan bersenjata pembangkang lain di Syria. – Global Times

BACA JUGA
Syria umpama kem ‘penjara udara terbuka’ kanak-kanak

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button