PalestinSemasa

Hamas bunuh 12 tentera israel di Utara Gaza

Sayap bersenjata kumpulan Palestin Hamas, Briged Al Qassam, mengumumkan bahawa mereka membunuh 12 tentera israel di utara Gaza yang dikepung.

“Dalam operasi kompleks di kem pelarian Jabalia di utara Semenanjung Gaza, pejuang Al-Qassam mensasarkan jentolak tentera D9 israel dengan peluru Yassin 105 dan pasukan Zionis [israel] yang bersembunyi di dalam sebuah rumah dengan dua peluru anti-kereta kebal,” katanya dalam satu kenyataan pada hari Rabu.

“Sebaik sahaja pasukan penyelamat israel mara ke lokasi, bom pada kereta kebal Merkava diletupkan sebelum Tentera Udara israel mengebom kawasan itu, dan pejuang kami mengesahkan kematian sekurang-kurangnya 12 askar israel dalam operasi itu,” tambahnya.

Terdahulu pada hari Rabu, tentera israel mengumumkan bahawa ia melancarkan operasi ketenteraan berskala besar di tengah-tengah kem Jabalia, bertepatan dengan satu lagi operasi pencerobohan di timur bandar Rafah di selatan Gaza.

Ia berkata operasi di Jabalia menyaksikan “pertempuran sengit,” menunjukkan bahawa pasukannya “menghadapi berpuluh-puluh pasukan bersenjata,” merujuk kepada pejuang Palestin.

‘Pertempuran sengit’

israel telah melancarkan serangan kejam ke atas Gaza sejak serangan Hamas pada 7 Oktober ke atas tentera dan penempatan israel yang pernah menjadi kampung dan ladang Arab Palestin.

israel telah membunuh lebih daripada 35,230 rakyat Palestin sejak itu, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, dan mencederakan lebih 79,140. Lebih 10,000 rakyat Palestin dikhuatiri tertimbus di bawah serpihan bangunan yang dibom.

Kira-kira 1.1 juta rakyat Palestin di Gaza berhadapan tahap kelaparan yang teruk, dan kebuluran yang teruk sedang berlaku di utara, menurut PBB.

Di Tebing Barat yang diduduki, hampir 500 rakyat Palestin telah terbunuh dan beribu-ribu cedera sejak 7 Oktober, bersama dengan penahanan setiap hari oleh tentera israel.

Kira-kira 80 peratus daripada 2.4 juta penduduk Gaza yang terdiri daripada 2.4 juta rakyat Palestin telah meninggalkan rumah mereka sejak permulaan pencerobohan israel, dengan ramai yang beberapa kali berpindah secara paksa.

israel dituduh melakukan pembunuhan beramai-ramai di Mahkamah Keadilan Antarabangsa, yang telah mengarahkan Tel Aviv untuk memastikan bahawa pasukannya tidak melakukan tindakan pembunuhan beramai-ramai dan mengambil langkah-langkah untuk menjamin bahawa bantuan kemanusiaan diberikan kepada orang awam di enklaf itu.

SUMBER: AA TRT WORLD

 

Related Articles

Back to top button