KesihatanSemasa

Hari Asma Sedunia 2023

Senaman hingga perubahan cuaca, ketahui 5 pencetus asma biasa untuk kanak-kanak

Kanak-kanak yang menghidap penyakit asma mungkin mengalami keadaan berdehit, batuk dan kesukaran bernafas yang berulang. Kedaan itu boleh dicetuskan oleh pelbagai faktor. Jadi pada Hari Asma Sedunia 2023, mari kita cari pencetus biasa asma pada kanak-kanak.

Asma bukan sahaja menyerang orang dewasa, tetapi juga kanak-kanak. Malah, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), ia adalah penyakit kronik yang paling biasa dalam kalangan kanak-kanak. Mengikut statistik WHO, ia menjejaskan kira-kira 262 juta orang empat tahun lalu dan menyebabkan 455,000 kematian.

Terdapat beberapa pencetus asma pada kanak-kanak, tetapi adakah anda tahu senaman boleh menjadi salah satu daripada penyebabnya?

Apakah itu penyakit asma ?

Asma adalah penyakit pernafasan kronik yang menjejaskan saluran udara di dalam paru-paru dan dicirikan oleh keradangan dan penyempitan saluran udara. Ini menyukarkan udara mengalir masuk dan keluar dari paru-paru, jelas Dr Shahid Shafi Bhat iaitu Perunding Perubatan Dalaman, Kumpulan Hospital Ujala Cygnus, Moradabad.

Asma menyebabkan batuk, berdehit serta sesak nafas — keadaan yang boleh dicetuskan oleh banyak faktor. Dalam sesetengah kes, kanak-kanak mungkin mengalami gejala asma hanya apabila mereka terdedah kepada pencetus tertentu seperti haiwan peliharaan atau debunga. Ini dikenali sebagai asma sekejap.

Dalam kes lain, kanak-kanak mungkin mengalami gejala berterusan yang memerlukan ubat harian untuk menguruskan asma mereka. Ini dikenali sebagai asma yang berterusan.

Asma kanak-kanak boleh bermula pada mana-mana umur, tetapi ia biasanya berkembang sebelum kanak-kanak itu mencapai usia 5 tahun. Malah, ramai yang didiagnosis dengan asma sebelum mereka menyambut hari ulangtahun kelahiran yang ke tiga.

Menurut Health Shots, ada 5 pencetus biasa untuk asma kanak-kanak

  1. Alahan

Alahan seperti hama habuk, bulu haiwan peliharaan, debunga, dan acuan boleh mencetuskan gejala asma pada sesetengah kanak-kanak, kata pakar itu. Apabila kanak-kanak yang menghidap asma terdedah kepada alahan, ia boleh menyebabkan keradangan pada saluran pernafasan, yang membawa kepada semput, batuk, dan kesukaran bernafas.

2.  Jangkitan pernafasan

Demam, selesema dan bronkitis juga boleh mencetuskan gejala asma pada sesetengah kanak-kanak. Jangkitan pernafasan boleh menyebabkan keradangan pada saluran pernafasan

3. Bersenam

Bersenam secara amnya baik untuk kesihatan, tetapi terdapat sesuatu yang dikenali sebagai ‘asma yang disebabkan oleh senaman’. Ia adalah sejenis asma yang dicetuskan oleh aktiviti fizikal.

Jadi, apabila kanak-kanak yang menghidap ‘asma akibat senaman’ bersenam, ia boleh memburukkan lagi asma kanak-kanak itu.

Tetapi jangan buat mereka berputus asa sama sekali. Anda bersama guru dan doktor boleh bekerjasama untuk membantu anak anda yang menghidap asma menguruskan keadaan supaya mereka boleh terlibat dalam aktiviti fizikal dalam apa jua cara yang mungkin.

Sekadar foto hiasan. Kredit foto Kelab Muaythai Gomo

4. Iritasi

Asap, pencemaran, dan bau yang kuat semuanya berada di bawah perengsa yang boleh mencetuskan gejala asma pada sesetengah kanak-kanak. Tidak mustahil untuk sentiasa menjauhkan mereka daripada perengsa ini, tetapi memakai topeng boleh membantu semasa keluar.

Kredit foto theictm dot org

5. Perubahan cuaca

  Ada yang selsema apabila cuaca berubah. Ternyata, perubahan cuaca, seperti udara sejuk atau kelembapan, boleh mencetuskan gejala asma pada sesetengah kanak-kanak. Jadi, cuba jangan dedahkan mereka kepada udara sejuk atau kelembapan yang tinggi.

Setiap kanak-kanak adalah berbeza, jadi pencetus asma mungkin berbeza juga. Adalah penting untuk bekerjasama dengan doktor dan anak anda untuk mengenal pasti dan menguruskan pencetus asma mereka. 

Mereka boleh membantu banyak dalam mencegah serangan asma dan meningkatkan kualiti hidup mereka. Ini mungkin melibatkan pembangunan pelan rawatan individu yang termasuk ubat, mengelakkan pencetus apabila mungkin, dan memantau gejala dengan teliti, kata pakar itu.

Dari masa ke masa, asma kanak-kanak mungkin bertambah baik, tetapi masih penting untuk terus menguruskan keadaan bagi mencegah serangan asma dan memastikan paru-paru kanak-kanak itu sihat.

BACA JUGA
Bas double decker Mobile Clinic MAIWP-MAPIM satu inovasi yang terbaik

 

Related Articles

Back to top button