PalestinSemasa

Houthi serang kapal AS di luar Yaman

Kumpulan Houthi Yaman telah mensasarkan kapal pengangkut kontena Genco Picardy AS dengan peluru berpandu, yang mengakibatkan “direct hit”, kata jurucakap tentera kumpulan itu Yahya Sarea dalam satu kenyataan.

“Pasukan tentera laut tidak akan teragak-agak untuk mensasarkan semua sumber ancaman di Laut Merah dan Arab dalam hak yang sah untuk mempertahankan Yaman dan untuk terus menyokong rakyat Palestin yang tertindas,” tambah Sarea.

Terdahulu pada hari Rabu, jurucakap Houthi Mohammed Abdelsalam memberitahu TV  Al Jazeera kumpulan itu akan meneruskan serangannya ke atas perkapalan Laut Merah berikutan keputusan AS untuk meletakkan kumpulan itu kembali dalam senarai entiti “pengganas”.

“Kami tidak akan berputus asa mensasarkan kapal atau kapal israel yang menuju ke pelabuhan di Palestin yang dijajah… sebagai sokongan kepada rakyat Palestin,” katanya kepada penyiar yang berpangkalan di Qatar itu.

Beliau berkata Houthi akan bertindak balas terhadap serangan baharu ke atas Yaman oleh Amerika Syarikat atau Britain walaupun sudah berdepan beberapa pusingan serangan udara sebagai tindak balas terhadap serangan Houthi.

Terdahulu, agensi keselamatan maritim Britain melaporkan serangan dron ke atas sebuah kapal di Teluk Aden.

SUMBER : TRT World

 

Related Articles

Back to top button