PalestinSemasa

Hospital yang dikendalikan Jordan di Gaza rosak akibat tembakan israel

Hospital tentera Jordan di Khan Younis di Gaza rosak teruk akibat tembakan Israel di sekitar bangunan itu, dan tentera berkata ia menganggap Israel “bertanggungjawab sepenuhnya” untuk “pelanggaran undang-undang antarabangsa yang ketara.”

Seorang kakitangan hospital cedera dan akan diterbangkan kembali ke Jordan untuk rawatan manakala seorang pesakit terkena serpihan, kata tentera dalam satu kenyataan pada hari Rabu.

“Hospital mengalami kerosakan teruk… Kerajaan akan mengambil semua langkah yang perlu akibat pencerobohan itu,” kata kenyataan itu, tanpa mengulas lanjut.

Tentera Israel tidak dapat dihubungi segera untuk mendapatkan komen.

Hospital itu adalah satu daripada dua hospital tentera Jordan yang dikendalikan di Gaza yang mengalami kekurangan perubatan akut di tengah-tengah perang Israel ke atas Gaza sejak  7 Oktober.

Jordan merupakan antara negara jiran Arab yang mendesak Israel membenarkan lebih banyak bantuan, adalah satu-satunya negara yang menghantar bantuan ke Gaza, menyalurkannya melalui dua kemudahan perubatan ini.

Jordan berjaya memujuk Israel membenarkan Program Makanan Sedunia (WFP) membuat penghantaran ke Gaza melalui laluan darat dari Jordan yang telah membantu mengurangkan tekanan ke atas lintasan sempadan utama Rafah, yang terhad kapasitinya.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button