DuniaSemasa

Ia mengingatkan kami kepada perang Syria – Pelarian Syria di Sudan

Oleh : Zuhaili

Abad masih ingat roket dan bom yang jatuh di kampung halamannya di Aleppo, sebuah bandar yang luas di barat laut Syria yang menjadi pusat perang saudara yang sudah lama berlarutan.

Dia seorang kontraktor yang telah bersara dan berusia awal 70-an, memberitahu bahawa keganasan politik yang dicetuskan pada 2011 memaksa keluarganya berpisah, menyebabkan mereka terpaksa menjadi “gelandangan.”

“Kami datang ke Sudan, kami tidak pernah bermimpi kami akan berada di sini. Ia satu-satunya negara yang menerima kami,” katanya.

Abad adalah salah seorang daripada lebih 14 juta rakyat Syria yang meninggalkan rumah mereka selepas tindakan keras Presiden Syria Bashar al-Assad terhadap penunjuk perasaan pro-demokrasi yang membawa kepada perang saudara.

Konflik itu mencetuskan krisis kemanusiaan, dengan pelarian Syria mencari suaka di lebih 130 negara, kebanyakan mereka kira-kira 5.5 juta – tinggal di negara jiran, menurut Agensi Pelarian PBB (UNHCR ).

Lebih 93,000 rakyat Syria menetap di Sudan, kumpulan pelarian ketiga terbesar di negara itu selepas Sudan Selatan dan Eritrea, menurut UNHCR . Rakyat Syria tidak memerlukan permit masuk sehingga Disember 2020, apabila kementerian dalam negeri Sudan mengenakan keperluan visa ke atas mereka sebagai sebahagian daripada kawalan terhadap pelarian.

Selepas konflik meletus antara tentera Sudan dan Pasukan Sokongan Pantas (RSF) separa tentera pada bulan April, ramai rakyat Syria mendapati diri mereka dipindahkan semula.

“Kami hidup dalam keadaan selamat, dan terjaga dengan bunyi senjata dan bom. Ia mengembalikan ingatan tentang Syria,” Abad merenung.

“Sudan akan dibahagikan dengan cara yang sama seperti Syria berpecah hari ini. Rakyat Sudan akan menderita dengan cara yang sama seperti yang dialami oleh rakyat Syria.”

SUMBER : CNN

Related Articles

Back to top button