PendidikanSemasa

IIFA-IIUM perkukuh komunikasi dan kerjasama akademik

JEDDAH: Akademi Fiqh Islam Antarabangsa (IIFA) yang berpangkalan di Jeddah, Arab Saudi, dan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (IIUM) mengambil langkah-langkah konkrit untuk meningkatkan kerjasama selaras dengan perjanjian yang ditandatangani antara dua institusi berkenaan.

Setiausaha Agung IIFA, Dr Koutoub Moustapha Sano, menegaskan komitmen akademi ini adalah untuk memupuk komunikasi dan kerjasama dengan IIUM semasa pertemuan beliau dengan Rektor IIUM, Prof Tan Sri Dzulkifli Abdul Razak, di ibu pejabat Sekretariat Agung IIFA di Jeddah.

Dr Koutoub Moustapha Sano, Setiausaha Agung IIFA

Objektifnya adalah untuk menyediakan ketetapan yang jelas dan sesuai, yang kemudiannya disokong oleh komuniti ilmiah era moden, lapor Agensi Berita Arab Saudi (SPA).

Sementara itu, Prof Tan Sri Dzulkifli menyatakan hasratnya untuk meningkatkan perkongsian dan komunikasi antara IIFA dan IIUM dalam pelbagai bidang.

Prof Tan Sri Dzulkifli Abdul Razak, Rektor IIUM

Beliau menjemput warga IIUM untuk turut serta secara aktif dalam pelbagai aktiviti, program, persidangan, dan seminar saintifik yang dianjurkan oleh IIFA mengenai isu-isu dan perkembangan semasa.

Semasa pertemuan itu, Dr Sano memberikan gambaran menyeluruh mengenai peranan IIFA sebagai rujukan perundangan utama bagi negara-negara anggota Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC).

Kepentingan IIFA terletak pada keupayanya untuk menjelaskan hukum berkaitan dengan bencana, perkembangan, dan hal-hal yang menjadi keprihatinan dalam masyarakat Muslim di seluruh dunia.

BACA JUGA
MAPIM-JAKIM bekerjasama untuk Misi Bantuan Pasca Bencana Turkiye & Syria

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button