DuniaSemasa

Ronaldo hantar bantuan ke Syria dan Turkiye

ISTANBUL: Cristiano Ronaldo telah menghantar satu muatan kapal terbang barangan penjagaan kepada mangsa gempa bumi yang dahsyat di Syria dan Turkiye.

Bekas bintang Manchester United & Real Madrid CF itu sangat terkesan dengan bencana yang telah menyebabkan kematian dan menjejaskan kehidupan orang ramai.

Ronaldo telah menghantar pesawat yang penuh dengan bantuan ke kawasan yang musnah akibat bencana itu ketika dia berusaha membantu mereka yang terjejas.

Legenda Portugal itu telah membayar khemah, bungkusan makanan, bantal, selimut, katil, makanan bayi, susu serta bekalan perubatan untuk membantu usaha kemanusiaan.

Barangan itu telah dihantar ke Turkiye dan Syria.

Ini bukan kali pertama Ronaldo membuat sumbangan yang besar.

Ronaldo pernah membayar £68,000 (RM 324,157) untuk membiayai pembedahan otak seorang kanak-kanak dan menderma £154,924 (RM738,526) untuk membantu membiayai pusat kanser di Portugal.

Dia yang juga duta untuk Save the Children, Unicef ​​dan World Vision, juga menyumbang £1 juta (Rm4.76 juta) kepada hospital Portugal semasa wabak Covid-19.

Dengan tindakan seperti ini, ia menggalakkan lagi orang ramai untuk turut menyumbang dalam misi kemanusiaan ini.

BACA JUGA
Aktivis MAPIM Malaysia tiba di Kahramanmaras

Bagi anda yang ingin turut serta dalam Misi Bantuan Kecemasan Gempa Turkiye – Syria, boleh terus menyalurkan sumbangan menerusi

Tabung Kemanusiaan MAPIM

Akaun Maybank  : 5622 6354 0066

MAPIM Malaysia boleh dihubungi menerusi talian Hotline MAPIM Malaysia iaitu 1300-888-038 (Isnin-Jumaat 9am-6pm) atau whatapps 012-800-2016

Ikuti update terkini
https://t.me/MapimMalaysia

Related Articles

Back to top button