PalestinSemasa

Imej ‘All eyes on Rafah’ dikongsi 45 juta kali dalam talian

Imej janaan AI yang mengandungi perkataan “All eyes on Rafah” telah dikongsi oleh lebih 45 juta akaun Instagram sejak Isnin lepas, setelah serangan maut israel di kem penduduk Palestin mencetuskan bantahan global. Sekitar 50 rakyat Palestin dibakar hidup-hidup dan ada yang terpenggal kepalanya.

Imej itu menggambarkan deretan khemah padat yang membentang merentasi landskap padang pasir yang dibayangi oleh pergunungan, merujuk kepada ratusan ribu rakyat Palestin yang melarikan diri ke sana semasa pencerobohan tentera israel.

Pelakon Chile-AS Pedro Pascal, model terkenal Bella dan Gigi Hadid, yang berketurunan Palestin, dan bintang bola sepak Perancis Ousm ane Dembele adalah antara selebriti yang berkongsinya di Instagram.

Slogan “All eyes on Rafah” juga telah dikongsi secara meluas dalam penerbitan dan rangkaian sosial lain, terutamanya X, di mana hashtag #alleyesonrafah telah menarik hampir satu juta hits, menurut pemantau dalam talian Visibrain.

Platform itu, sebelum ini Twitter, juga telah melihat 27.5 juta mesej diterbitkan dalam tiga hari mengenai serangan ke atas bandar selatan Gaza yang bersempadan dengan Mesir yang menimbulkan kemarahan antarabangsa.

SUMBER : TRT World

 

Related Articles

Back to top button