PalestinSemasa

Israel alihkan keganasannya ke Rafah

Israel sedang bersiap sedia untuk membawa kekejaman perangnya lebih jauh ke selatan, dekat dengan sempadan Mesir, selepas mendakwa telah menghancurkan Hamas di Khan Younis, ketika usaha diplomatik dalam usaha mencapai gencatan senjata dipercepatkan.

Menteri Pertahanan Israel Yoav Gallant mendakwa bahawa kejayaannya dalam memerangi penentangan Palestin di bandar selatan Gaza Khan Younis bermakna tenteranya boleh mara ke Rafah di sempadan selatan enklaf itu.

“Kami mencapai misi kami di Khan Younis, dan kami juga akan sampai ke Rafah dan menghapuskan unsur keganasan yang mengancam kami,” dakwa Gallant dalam satu kenyataan.

Pada masa yang sama, pengantara Qatar dan Mesir mengharapkan tindak balas positif daripada Hamas, yang mentadbir Gaza, terhadap cadangan konkrit pertama untuk menghentikan pertempuran berpanjangan, bersetuju dengan Israel dan AS pada rundingan di Paris minggu lalu.

Seorang pegawai Palestin berkata Hamas tidak mungkin menolak cadangan itu secara terang-terangan, tetapi akan menuntut jaminan bahawa pertempuran tidak akan diteruskan, sesuatu yang tidak dipersetujui israel.

SUMBER : TRT World

 

Related Articles

Back to top button