PalestinSemasa

Hospital Al-Awda di Gaza di bawah kepungan israel untuk hari kelima

Hospital Al-Awda di utara Gaza berada di bawah kepungan tentera israel untuk hari kelima berturut-turut, beritahu seorang pakar perubatan.

“Kami masih dikepung untuk hari kelima berturut-turut,” kata pemangku pengarah hospital itu, Dr Mohammad Saleh, pada Khamis.

“Askar berada di halaman hospital dan di bangunan berdekatan,” katanya sambil menambah terdapat “tembakan berterusan” ke arahnya.

Tentera menyerbu bangunan hospital pada petang Rabu, katanya.

“Hospital itu diserang dan kakitangan terpaksa beredar. Pada masa ini saya hanya mempunyai 13 kakitangan, 11 pesakit dan dua wanita yang menemani kanak-kanak yang cedera,” kata Saleh.

Ketua Pertubuhan Kesihatan Sedunia Tedros Adhanom Ghebreyesus berkata di platform media sosial X bahawa 140 kakitangan, pesakit dan orang dewasa berada di dalam hospital ketika tentera menyerbunya.

‘Hanya dua hospital berfungsi’ 

WHO melawat al-Awda secara kerap pada bulan April untuk menghantar bekalan perubatan dan bahan api, tetapi pada hari Selasa Ghebreyesus berkata penembak tepat dan artileri mensasarkan bangunan itu.

Pada hari Selasa, pesakit dan kakitangan juga dipindahkan dari hospital lain di utara Gaza, Kamal Adwan, kata pengarahnya, Dr Hossam Abu Safia.

“Ini adalah satu-satunya hospital yang masih berfungsi di utara Gaza. Memastikan keupayaan mereka untuk menyampaikan perkhidmatan kesihatan adalah penting,” kata Ghebreyesus di Geneva.

Tentera israel sebelum ini telah menyerbu kemudahan perubatan lain di Gaza, termasuk al-Shifa di Gaza, hospital terbesar di wilayah itu, yang menjadi runtuhan selepas operasi pada Mac, kata WHO.

Tentera israel menuduh Hamas menggunakan hospital untuk merancang dan melancarkan serangan terhadap pasukannya, satu tuduhan yang dinafikan kumpulan penentang Palestin.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button