PalestinSemasa

israel mahu bahagikan Gaza kepada kawasan kecil yang diperintah oleh puak

Senario pasca perang di Gaza telah terbongkar di mana tentera Israel mahu membahagikan wilayah itu kepada kawasan yang diperintah oleh suku atau puak dan bukannya satu entiti politik.

Menurut penyiar awam Israel KAN, rancangan itu direka oleh tentera Israel dan dijangka dibentangkan kepada Kabinet pada hari Selasa.

Ia menetapkan bahawa Gaza dibahagikan kepada wilayah dan sub-rantau, dengan Israel berkomunikasi secara berasingan dengan setiap kumpulan untuk semua perkara termasuk pengagihan bantuan kemanusiaan.

Skim yang dicadangkan itu juga akan meluas ke Tebing Barat yang dijajah dan mengesyorkan pembahagian wilayah kepada emiriah dan Israel mengekalkan kawalan keselamatan.

Pemerintahan Pihak Berkuasa Palestin

Tel Aviv masih belum mengulas mengenai laporan itu, tetapi Perdana Menteri Benjamin Netanyahu telah beberapa kali berkata bahawa beliau tidak akan membenarkan Pihak Berkuasa Palestin, yang berpangkalan di Tebing Barat yang dijajah, mempunyai sebarang peranan dalam memerintah Gaza dalam pasca perang.

Pendirian itu bercanggah dengan pendirian AS, yang mencadangkan bahawa Pihak Berkuasa Palestin harus memerintah Gaza selepas tamat konflik.

Serangan Israel telah membunuh hampir 22,000 rakyat Palestin, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, dan menyebabkan wilayah yang dikepung itu menjadi runtuhan kerana kebanyakan infrastrukturnya telah musnah atau rosak.

Seramai 1.9 juta orang, atau lebih 85 peratus penduduk, telah kehilangan tempat tinggal di seluruh Gaza, menurut agensi PBB untuk pelarian Palestin.

SUMBER: AA

 

Related Articles

Back to top button