PalestinSemasa

Askar Israel culik bayi perempuan dari Gaza

Askar Israel yang menculik seorang bayi perempuan dari Gaza disifatkan  digelar”penjenayah yang keji,” oleh pegawai Palestin.

“Penculikan bayi perempuan dari Gaza adalah bukti bahawa tentera (Israel) melakukan jenayah paling kejam terhadap orang awam tanpa pengawasan atau akauntabiliti,” kata Kementerian Luar Palestin, yang berpangkalan di bandar Ramallah, Tebing Barat, dalam satu kenyataan pada hari Selasa.

Ia menyeru pihak berkuasa Israel “segera menyerahkan bayi itu kepada Pihak Berkuasa Kebangsaan Palestin.”

Kementerian itu menambah bahawa tindakan sedemikian menunjukkan bahawa ia bukan yang pertama atau yang terakhir dilakukan oleh tentera Israel.

Pada hari Isnin, media Israel melaporkan bahawa seorang pegawai Israel mengakui bahawa seorang kapten tentera telah menculik bayi Palestin dari Gaza dan membawanya ke tempat yang tidak diketahui di Israel.

Rakan rapat kapten berkata dia menemui bayi yang menangis di Gaza semasa serangan Israel di jalur itu dan membawanya ke Israel.

Di Radio Tentera Israel, Shahar Mendelson, kawan rapat Kapten Israel Harel Itach, yang baru-baru ini meninggal dunia dalam pertempuran di Gaza, memberitahu wartawan Yael Dan bahawa Itach membawa bayi itu ke Israel, mungkin selepas keluarganya dibunuh oleh tentera Israel.

Tentera Israel masih belum mengulas mengenai insiden itu, yang mencetuskan kemarahan di media sosial, dengan pengkritik menuntut penjelasan mengenai insiden itu serta nasib bayi itu.

Masyarakat Islam marah

International Union for Muslim Scholars (IUMS) menggesa dunia Islam menuntut semula bayi itu.

“Kami menyeru kerajaan dan pemimpin di dunia Arab dan Islam untuk mengambil semula bayi yang baru lahir ini,” kata Ali al Qaradaghi di X.

 

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button