PalestinSemasa

Israel bekukan hasil cukai Palestin berjumlah $188 juta setiap bulan

Israel telah membekukan pemindahan hasil cukai berjumlah kira-kira $188 juta setiap bulan kepada Pihak Berkuasa Palestin (PA), menurut media Israel.

Menteri Kewangan Israel Bezalel Smotrich berkata pada hari Isnin bahawa dana itu akan ditahan atas kegagalan pihak berkuasa yang berpangkalan di Ramallah untuk mengutuk serangan rentas sempadan 7 Oktober, yang memulakan konflik Israel-Palestin semasa.

“PA tidak nampak seperti menjauhkan diri daripada tindakan biadab ini, dan pihak berkuasa malah menyatakan sokongan terhadap pembunuhan beramai-ramai yang mengerikan itu,” kata Smotrich, seorang menteri kabinet sayap kanan, dalam surat kepada Perdana Menteri Benjamin Netanyahu seperti yang dipetik oleh The Jerusalem Post .

“Tambahan pula, PA bertindak terhadap Israel di Mahkamah Jenayah Antarabangsa dan Mahkamah Keadilan Antarabangsa,” katanya.

Tiada komen lagi daripada Pihak Berkuasa Palestin mengenai langkah Israel itu.

Hasil cukai – yang dikenali di Palestin dan Israel sebagai maqasa – dikutip oleh kerajaan Israel bagi pihak Pihak Berkuasa Palestin atas import dan eksport Palestin. Sebagai balasan israel memperoleh komisen sebanyak 3 peratus daripada hasil yang dikutip.

Hasil cukai yang dikutip dianggarkan sekitar $188 juta setiap bulan, yang mana hasil cukai mewakili sumber pendapatan utama Pihak Berkuasa Palestin.

Tentera Israel telah meluaskan serangan udara dan darat ke atas Gaza, yang telah berada di bawah serangan udara tanpa henti sejak 7 Oktober.

 

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button