Semasa

Jawatankuasa Harmoni akan diaktifkan semula

PUTRAJAYA: Kerajaan akan mengaktifkan semula Jawatankuasa Keharmornian Antara Penganut Agama (Harmoni) yang berperanan sebagai medium perbincangan antara pemimpin agama bagi menyelesaikan persoalan berkaitan agama serta kaum.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Dr Haji Mohd Na’im Mokhtar berkata, jawatankuasa itu akan dipengerusikan secara bersama antara beliau dan Menteri Perpaduan Negara, Datuk Aaron Ago Dagang dan dianggotai pemimpin agama utama dalam negara.

Jawatankuasa Harmoni ditubuhkan pada 14 Ogos 2020 namun tidak aktif sejak kebelakangan ini.

Bercakap dalam sidang media selepas Majlis Muhibbah Merdeka Bersama Pemimpin-pemimpin Agama di sini hari ini, Dr Haji Mohd Na’im berkata, pihaknya akan melaksanakan libat urus dengan pelbagai pihak berkepentingan bagi proses pengaktifan jawatankuasa itu pada kadar segera.

“Jawatankuasa Harmoni ini diharapkan dapat berfungsi sebagai badan perundingan rasmi bagi para pemimpin agama utama di Malaysia memberikan input terbaik dan mencadangkan program yang praktikal untuk dilaksanakan demi memperkukuhkan persefahaman serta keharmonian hidup beragama dalam kalangan masyarakat,” katanya.

Pada majlis hari ini, 20 wakil daripada pelbagai pertubuhan utama berasaskan agama dalam kalangan masyarakat Islam dan bukan Islam di Malaysia, hadir antaranya wakil pertubuhan Malaysian Consultative Council of Buddhism, Christianity, Hinduism, Sikhism and Taoism; Buddhist Association; Christian Federation Malaysia; Malaysia Hindu Sangam; Sikh Federation; dan Persatuan Tao Malaysia.

Dr Haji Mohd Na’im berkata, antara perkara yang dibincangkan dalam pertemuan itu ialah memperkasakan program Dialog Antara Tamadun sebagai pendekatan bagi memperkukuhkan keharmonian hidup beragama dalam kalangan masyarakat Malaysia.

“Pendekatan dialog bagi meningkatkan kefahaman dan mengatasi kekeliruan akan diperkasakan menerusi pelaksanaan seminar, penerangan dan penerbitan bahan ilmiah,” katanya yang turut menyifatkan pertemuan itu membuktikan semangat persefahaman dan kerjasama yang utuh dalam kalangan pemimpin agama di negara ini.

Pada majlis itu juga, Presiden Angkatan Belia Islam (ABIM), Muhammad Faisal Abdul Aziz menyerahkan memorandum kepada Dr Haji Mohd Na’im supaya kerajaan di bawah pimpinan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan JPM (Hal Ehwal Agama) mencari jalan penyelesaian kepada isu pentadbiran agama Islam menerusi bidang kuasa negeri dan Mahkamah Syariah agar pertikaian bidang kuasa yang disepakati sebelum ini tidak berulang.

Antara yang dicadangkan ABIM menerusi memorandum itu ialah jalan penyelesaian yang dirintis seharusnya menjurus kepada langkah pengharmonian kedua-dua bidang kuasa iaitu Syariah dan Sivil, dalam masa yang sama meneruskan usaha memperkasakan Mahkamah Syariah.

BACA JUGA
Jangan ganggu, campur tangan urusan Islam di negara ini – MAPIM

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button