SemasaSyria

Jepun berikan bantuan $14.3 juta kepada Syria

TOKYO: Menteri Luar Jepun, Yoshimasa Hayashi, mengumumkan dalam sidang media bahawa Tokyo akan menyediakan bantuan sebanyak $14.3 juta (JPY1.9 bilion) kepada Syria.

“Memandangkan kerosakan dan krisis kemanusiaan yang berterusan akibat gempa bumi baru-baru ini di Syria, kami akan memberikan bantuan seperti makanan, air, sanitasi, kesihatan, dan perubatan melalui pertubuhan antarabangsa dalam jumlah $14.3 juta,” katanya.

Sebagai respons kepada soalan dari Arab News Japan mengenai kembalinya Syria ke Liga Arab, Hayashi menyatakan beliau sedar bahawa Liga Arab telah menghapuskan larangan sementara pada tahun 2011, tetapi Tokyo pada masa ini tidak mempunyai rancangan untuk membuka semula kedutaan mereka di Damsyik tetapi mereka akan terus memantau rapat situasi tersebut.

Hayashi menambah bahawa Jepun juga akan memberikan bantuan sebanyak $5.5 juta kepada Sudan dan negara-negara sekitarnya, serta sokongan kewangan sebanyak kira-kira $3.5 juta melalui pertubuhan antarabangsa untuk makanan dan keperluan harian bagi konflik pelarian yang berlaku pada bulan April tahun ini.

Menteri luar itu juga mengindikasikan bahawa terdapat kebimbangan yang semakin meningkat mengenai situasi kemanusiaan di rantau Great Lakes di bahagian timur Republik Demokratik Congo di mana aktiviti kumpulan bersenjata sejak Februari tahun lepas yang semakin parah.

Related Articles

Back to top button