PalestinSemasa

“Kami akan mempertahankan kedudukan kami di Gaza sebagai rakyat Palestin yang bermaruah” : Penduduk Gaza

Abdallah al-Naami sentias tertanya-tanya apa yang akan berlaku seterusnya apabila perang Israel-Hamas sudah menghampiri penghujung minggu kedua.

“Apakah jenis kehidupan di Gaza selepas semua ini? Hari ke-13. Kira-kira separuh daripada Gaza musnah.” Wartawan, jurugambar dan guru berusia 23 tahun itu memberitahu Al Jazeera. “Walaupun kita terselamat daripada bom, kita bertahan dalam kelaparan, apa yang akan tinggal?”

Al-Naami tinggal di Gaza, wilayah sempit  Palestin yang ditekan hingga ke Laut Mediterranean.

Rumah kepada 2.3 juta orang, Gaza telah menjadi tumpuan pengeboman Israel sejak negara itu mengisytiharkan perang ke atas Hamas.

Tetapi perang telah menyebabkan penduduk Gaza seperti al-Naami takut akan nyawa mereka. Sebagai tambahan kepada pengeboman, Israel telah mengumumkan “sekatan total  di wilayah itu, mengehadkan akses kepada makanan, bahan api dan bekalan asas lain.

Namun sebenarnya Gaza telah disekat sejak 2007 lagi, dengan mengehadkan aliran barangan dan keupayaan penduduk untuk melakukan aktiviti seharian mereka. Penduduk Palestin di wilayah itu juga sering menjadi mangsa serangan Israel sejak 2008.

Orang di Gaza tidak pernah mempunyai “kehidupan normal”, jelas al-Naami. Tetapi keadaan semasa? Al-Naami tidak pernah melihat perkara seperti ini.

“Setiap aspek kehidupan harian kita telah menjadi sasaran pengeboman,” katanya, sambil menyatakan kerosakan pada bangunan kediaman, universiti, masjid, kedai roti, hospital dan sekolah.

Dengan serangan udara setiap hari, al-Naami bimbang kemusnahan akan sukar untuk dipulihkan. “Kami memerlukan lebih daripada setahun hanya untuk membersihkan runtuhan dari jalan raya.”

Sebelum 7 Oktober, al-Naami mengajar di Kolej Universiti Sains Gunaan di Gaza,  dengan hampir 200 pelajar pada siang hari dan memberi tumpuan kepada penulisan dan fotografinya pada waktu malam. Tetapi perang itu mengubah hidupnya dalam sekelip mata.

Kampus universiti telah rosak teruk dalam serangan udara Israel, dan beberapa pelajarnya telah menjadi antara lebih 3,700 orang yang terbunuh dalam pengeboman itu.

“Saya tahu sekurang-kurangnya seorang yang terbunuh pada hari pertama pertempuran. Sukar untuk saya terima,” kata al-Naami. Dia menyifatkan pelajar itu sebagai salah seorang yang “paling kelakar” di dalam kelasnya.

“Apabila saya cuba bayangkan bagaimana kelas saya tanpa dia, ia tidak dapat dibayangkan. Sukar untuk saya terus mengajar dengan tahap keterujaan yang sama apabila mengetahui dia sudah tiada.”

‘Tidak pergi’

Al-Naami tinggal di kem pelarian al-Maghazi, yang terletak di selatan Kota Gaza. Dia mempertimbangkan untuk berpindah pada permulaan perang, tetapi dia dan keluarganya akhirnya memutuskan untuk terus tinggal: Tiada tempat yang selamat di Semenanjung Gaza.

“Saya lebih suka mati di rumah saya daripada di jalanan,” katanya.

Baru-baru ini, satu letupan di Hospital Arab Al-Ahli di Kota Gaza mengorbankan ratusan nyawa dan mendapat kecaman antarabangsa . Tetapi pengeboman Israel berterusan tanpa henti, menurut al-Naami.

“Bukan pesawat perang sahaja yang menggugurkan bom. Mereka menggunakan tembakan artileri dari timur. Mereka menggunakan kapal perang dari barat Laut Mediterranean. Bunyi bom ini datang dari langit, timur, barat,” katanya. “Ia tiada henti.”

Namun begitu, al-Naami berkata beliau bersedia untuk kekal di Gaza tidak kira apa kosnya. “Kami tidak akan meninggalkan Gaza. Kami tidak meninggalkan Palestin,” tegasnya.

Dia membandingkan situasi itu dengan Nakba atau “malapetaka” 1948: Ketika negara haram israel terbentuk, pasukan tentera mengusir lebih daripada 750,000 rakyat Palestin dari rumah mereka di Palestin yang bersejarah, membentuk legasi trauma dan perpindahan yang kekal.

Al-Naami menjelaskan bahawa dia dan rakyat Palestin lain enggan melalui “Nakba kedua”, sama seperti yang dialami ibu bapa dan datuk nenek mereka.

“Kami akan menghadapi semua masalah yang dicipta oleh Israel untuk kami dan akan mempertahankan kedudukan kami di Gaza sebagai rakyat Palestin yang bermaruah,” katanya.

SUMBER : AL JAZEERA

 

Related Articles

Back to top button