PalestinSemasa

Warga Iraq yang baling kasut ke Bush tawarkan ‘hadiah’ kepada sesiapa yang melakukan perkara yang sama dengan Biden

Wartawan Iraq Muntazer al-Zaidi yang mendapat kemasyhuran kerana melemparkan kasutnya ke presiden AS ketika itu George W. Bush dalam sidang akhbar, telah menawarkan “hadiah” untuk sesiapa yang melakukan perkara yang sama dengan Presiden Joe Biden.

“Mana-mana wartawan yang membaling kasut kepadanya [Biden], saya akan memberinya hadiah,” tulis al Zaidi di X pada hari Rabu.

Al Zaidi menjawab tweet yang bertanyakan di mana dia berada dan tindakannya diperlukan sekarang.

“Di mana lelaki [al Zaidi] dengan kasut itu? Kami memerlukannya lebih daripada sebelumnya,” satu akaun X bertanya, yang mana al Zaidi membalas dengan tweet hadiahnya.

Dalam budaya Arab, menunjukkan tapak kasut kepada seseorang adalah tanda tidak hormat. Melemparkan kasut kepada seseorang dianggap lebih menyakitkan hati.

Kemarahan memuncak di seluruh dunia Islam pada hari Rabu selepas Biden menyokong Israel dalam serangan ke atas hospital Gaza yang mengorbankan hampir 500 rakyat Palestin dan mencederakan ratusan yang lain.

Biden yang menyampaikan sokongan penuh AS kepada Israel secara peribadi semasa lawatan solidariti ke Tel Aviv, menambah kemarahan di jalanan sejak Israel mula membedil orang awam di Palestin.

Pencerobohan AS ke atas Iraq

Salah satu sebab utama pencerobohan AS ke atas Iraq ialah dakwaan palsu bahawa pemimpin Iraq ketika itu Saddam Hussein memiliki senjata pemusnah besar-besaran [WMD].

Beberapa tahun selepas pencerobohan, Bush mengakui tidak ada WMD di negara Arab itu.

Penyelidik menganggarkan bahawa hampir setengah juta orang terbunuh atau mati akibat sebab yang dikaitkan secara langsung dengan peperangan di Iraq dari 2003 hingga 2011.

Bush tidak pernah didakwa dengan apa-apa pertuduhan.

“Saya harap kami telah menemui senjata pemusnah besar-besaran,” katanya kepada CNN dalam satu wawancara pada 2010.

Al Zaidi dipenjara enam bulan kerana melemparkan kasutnya ke arah Bush.

Dia berlepas ke Lubnan selepas dibebaskan dan kembali ke Iraq untuk bertanding kerusi parlimen, di mana dia gagal.

SUMBER: TRT WORLD

 

Related Articles

Back to top button