PalestinSemasa

Colombia isytihar putuskan hubungan dengan ‘genosid’ israel 

Presiden Gustavo Petro telah berkata bahawa Colombia akan memutuskan semua hubungan diplomatik dengan israel, yang pemimpinnya beliau sifatkan sebagai “genosid” dalam perangnya di Gaza.

“Esok (Khamis) hubungan diplomatik dengan negara israel akan terputus kerana mempunyai ‘presiden pembunuhan beramai-ramai’,” kata Petro pada perhimpunan May Day di Bogota pada hari Rabu — merujuk kepada Perdana Menteri Benjamin Netanyahu.

Petro telah menjadi pengkritik keras perang Tel Aviv ke atas Gaza sejak 7 Oktober.

Petro memberitahu beribu-ribu penyokong bahawa dunia tidak boleh menerima “pembunuhan beramai-ramai, pemusnahan seluruh rakyat.”

“Jika Palestin mati, manusia mati,” katanya disambut tepukan gemuruh daripada orang ramai, yang sebahagiannya mengibarkan sepanduk pro-Palestin.

israel menggelar Petro ‘anti-Semitik’

israel seperti biasa bertindak balas dengan menyifatkan Petro sebagai “anti-Semitik dan pembenci” dan mengatakan pendiriannya sama dengan memberikan ganjaran kepada Hamas.

Pada bulan Oktober, beberapa hari selepas permulaan perang, israel mengumumkan ia “menghentikan eksport keselamatan” ke Colombia selepas Petro menuduh Menteri Pertahanan israel Yoav Gallant menggunakan bahasa sama seperti apa yang “Nazi kata tentang orang Yahudi.”

israel pada masa itu menuduh Petro “menyatakan sokongan terhadap kekejaman yang dilakukan oleh Hamas, menyemarakkan anti-Semitisme,” dan memanggil duta Colombia.

Bogota kemudiannya menuntut utusan israel meninggalkan negara Amerika Selatan itu.

Petro, presiden berhaluan kiri pertama Colombia, juga telah menegaskan bahawa “rakyat demokratik tidak boleh membenarkan Nazisme untuk menubuhkan semula dirinya dalam politik antarabangsa.”

Pada bulan Februari, dia menggantung pembelian senjata israel selepas berpuluh-puluh orang mati dalam perebutan bantuan makanan di wilayah Palestin yang dilanda perang — satu peristiwa yang menurutnya “dipanggil pembunuhan beramai-ramai dan mengimbas kembali Holocaust.”

‘Tidak boleh bersubahat dengan pembunuh’

Angkatan bersenjata Colombia, terlibat dalam konflik selama beberapa dekad dengan gerila kiri, separa tentera sayap kanan dan kartel dadah, menggunakan senjata dan pesawat buatan israel.

Negara ini mempunyai sejarah hubungan diplomatik dan ketenteraan yang kuat dengan israel dan Amerika Syarikat.

Petro telah tampil menyokong Presiden Brazil Luiz Inacio Lula da Silva, yang juga menimbulkan kemarahan israel dengan mengatakan kempen Gazanya “bukan perang, ia adalah pembunuhan beramai-ramai.” Populariti presiden semakin meningkat sejak beberapa bulan lalu.

Colombia dan Brazil menyokong pertuduhan Afrika Selatan terhadap israel di Mahkamah Keadilan Antarabangsa di The Hague, dengan mendakwa serangan Gaza adalah melanggar Konvensyen Genocide.

Penunjuk perasaan Hari Mei Colombia, Sandra Gutierrez, seorang guru berusia 38 tahun, menyambut baik pengumuman presidennya pada hari Rabu.

“Seseorang tidak boleh bersubahat dengan pembunuh,” katanya kepada agensi berita AFP di dataran Plaza Bolivar.

SUMBER: AFP

 

Related Articles

Back to top button