KerohanianSemasa

Kenduri sebelum berangkat antara punca jemaah Haji letih lesu di Tanah Suci

KUALA LUMPUR: Sudah menjadi kebiasaan, dalam amalan budaya Melayu khususnya, jika seorang itu menjadi tetamu Allah untuk mengerjakan haji di Tanah Suci, mereka akan mengadakan acara makan-makan yang mengundang kerabat, teman, serta tetangga.

Tujuannya, untuk menghebahkan bahawa mereka terpilih menunaikan rukun Islam kelima selain mahu didoakan agar mendapat kesempurnaan ibadah dalam usaha memperoleh haji yang mabrur nanti.

Namun, tanpa disangka, bekas Pengurus Kanan Kesihatan Lembaga Tabung Haji (TH), Dr Muhamad Kairul Aneeza Zakaria berkongsi bahawa melakukan pengurusan kenduri semasa sebelum berangkat ke Tanah Suci menjadi antara faktor penyumbang keletihan dan kelesuan kalangan jemaah haji Malaysia.

“Kita dalam budaya Melayu khususnya, gemar membuat persediaan, kenduri, makan-makan dan sebagainya sebelum berangkat. Melayan tetamu, membuat persediaan kenduri lazimnya menuntut tenaga dan boleh meletihkan fizikal“.

“Itu satu hal, seperkara lagi, jemaah sepatutnya menyimpan tenaga untuk digunakan nanti kerana walaupun kesihatan bakal haji adalah baik sebelum ke Tanah Suci, tetapi keadaan itu mungkin berubah apabila mereka berada di sana,” kata beliau semasa ditemui Astro AWANI di majlis Sembang Santai Isu Haji di Surau At-Taqwa Damai Murni, Cheras, baru-baru ini.

Dr Muhamad Kairul Aneeza yang juga pakar kesihatan di Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) bagaimanapun berkata, bukan kenduri sahaja mengundang kelesuan dan keletihan kalangan jemaah haji Malaysia.

Dr Muhamad Kairul Aneeza Zakaria

“Ada juga faktor lain seperti cabaran menguruskan prosedur operasi standard (SOP) perjalanan mereka ke sana seperti perjalanan dari negeri lain ke KLIA (Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur), menguruskan beg, pendaftaran di KLIA dan jet lag selain perubahan masa antara Malaysia dan Arab Saudi“.

“Cabaran-cabaran ini semua, yang sebenarnya bermula di Malaysia lagi akan memberi kesan kepada kesihatan mental jemaah semasa berada lama di Mekah dan Madinah nanti“.

“Jadi, dalam hal ini, saya nasihatkan adalah penting untuk jemaah elak daripada alami keletihan, tetapi cukup dengan pelbagai persediaan dan ada daya ketahanan yang tinggi terhadap cabaran yang harus ditempuhi nanti,” tegas beliau lagi.

Ditanya mengenai cara atasi keletihan dan kelesuan semasa di Tanah Suci kelak, Dr Muhamad Kairul Aneeza menyarankan jemaah yang dipanggil menjadi tetamu Allah menitikberatkan aspek fizikal dan mental semasa berada di tanah air lagi

“Ini penting bagi menjamin kesempurnaan ibadah dalam usaha memperoleh haji yang mabrur. Adalah perlu semasa di Malaysia lagi, jemaah dinasihat memantapkan kesihatan fizikal supaya tidak menjejaskan tahap kesihatan mental semasa berada lama di Mekah nanti,” nasihat beliau.

Dalam masa sama, Dr Muhamad Kairul Aneeza turut mengingatkan perbezaan iklim boleh mempengaruhi keadaan fizikal dan mental bakal haji, sekali gus menjejaskan kesihatan terutamanya bagi yang berusia lebih 60 tahun.

Musim haji 1444 Hijrah/2023 membawa cabaran besar bagi lebih 31,000 jemaah dari Malaysia memandangkan cuaca panas di Arab Saudi dijangka boleh mencecah 50 darjah Celsius.

Dalam pada itu, menurut Dr Muhamad Kairul Aneeza, yang empat tahun bersama TH sebagai Pengurus Kanan Kesihatan, masalah kesihatan lazimnya dialami jemaah warga emas yang menghidapi penyakit kronik seperti darah tinggi, kencing manis serta jantung selain jangkitan paru-paru akibat demam, batuk dan selsema serta cirit birit.

Katanya, terdapat juga jemaah yang mengalami masalah kesihatan berkaitan otot kerana perlu banyak berjalan serta dalam jarak yang jarang dilakukan semasa mereka di tanah air.

Antara insiden yang pernah dihadapinya semasa bertugas di tanah suci adalah jemaah diserang angin ahmar serta sakit kepala teruk akibat tidak mengambil ubat bagi penyakit darah tinggi.

Jemaah yang tidak mengambil ubat bagi penyakit kencing manis pula, jelasnya, mengalami kegagalan fungsi buah pinggang yang seterusnya memerlukan mereka menjalani dialisis.

“Begitu juga, saya pernah berdepan dengan tindakan cubaan bunuh diri dalam kalangan jemaah di mana hasil pemeriksaan dapati, ia berpunca daripada keletihan sekali gus mengganggu kesihatan mental mereka. Ia perlu dijaga. Ini pentingnya memastikan kesihatan jemaah berada dalam keadaan optimum,” tegas beliau.

Untuk musim ini, seramai 31,600 jemaah haji yang merupakan kuota penuh rasmi negara akan berlepas ke tanah suci bagi menunaikan haji dengan penerbangan pertama jemaah bermula pada 21 Mei manakala penerbangan pulang terakhir ialah pada 1 Ogos depan.

Berikut nasihat Dr Muhamad Kairul Aneeza untuk mengelakkan keletihan dan kelesuan yang boleh mengganggu ibadah semasa musim haji:

* Sebelum ke tanah suci, dapatkan pemeriksaan dan rawatan daripada pegawai perubatan bertauliah serta pastikan penyakit yang dihidapi adalah dalam keadaan stabil.

* Jaga pemakanan, lebihkan makanan yang mengandungi protein untuk persediaan tenaga yang bakal digunakan nanti.

* Bawa semua ubat-ubatan bagi penyakit yang dihidapi.

* Lakukan senaman mengikut tahap kesihatan masing-masing dengan lebih awal dan kerap untuk membiasakan diri dengan keadaan banyak berjalan kaki di Tanah Suci.

* Semasa di Tanah Suci, jangan terlalu dedahkan diri kepada cuaca panas, pilih berteduh di bawah khemah dan ikut jadual ditetapkan oleh TH.

* Banyakkan minum air, menyimpan tenaga dan menjaga kesihatan terutamanya bagi menghadapi hari wukuf.

*Jangan kunjungi ladang unta.

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button