SemasaSyria

PBB: 15.3 juta rakyat Syria, hampir 70% perlu bantuan

NEW YORK: Pertama kali dalam 12 tahun perang Syria, penduduk di setiap daerah mengalami beberapa tahap tekanan kemanusiaan dan sebanyak 15.3 juta orang atau hampir 70% dari jumlah penduduk memerlukan bantuan kemanusiaan, menurut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) pada hari Selasa seperti yang dilaporkan oleh AP News.

Rayuan PBB untuk $5.4 bilion bagi membantu lebih 14 juta orang di Syria baru mencapai kurang daripada 10% dan Program Makanan Dunia PBB telah memberi amaran bahawa tanpa wang tambahan, 2.5 juta orang berisiko kehilangan makanan atau bantuan tunai mulai Julai.

Situasi kemanusiaan yang teruk, ditambah lagi dengan gempa bumi pada Februari yang memusnahkan barat laut yang dikuasai pemberontak, telah dimaklumkan kepada Majlis Keselamatan oleh Timbalan Pengarah Operasi Pejabat Kemanusiaan PBB, Ghada Mudawi.

Keadaan selepas gempa bumi yang meragut lebih 5,000 nyawa di utara Syria.

Mudawi berkata, rakyat Syria semakin banyak bergantung kepada bantuan kemanusiaan kerana perkhidmatan asas dan infrastruktur kritikal berada di ambang kehancuran.

Mudawi menggesa lebih banyak sumbangan dilakukan daripada pihak-pihak yang bermurah hati dan kelulusan dana segera pada persidangan yang dianjurkan Kesatuan Eropah di Brussels pada 14-15 Jun.

“Rakyat Syria memerlukan sokongan masyarakat antarabangsa sekarang lebih daripada bila-bila masa dalam 12 tahun lalu,” katanya.

Keadaan selepas gempa bumi yang meragut lebih 5,000 nyawa di utara Syria.

Beliau berkata keperluan untuk mengekalkan penyampaian bantuan kemanusiaan ke barat laut adalah lebih kritikal selepas gempa bumi.

Tambahnya lagi, Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres telah meminta lanjutan 12 bulan mandat PBB, yang akan tamat pada Julai, dengan mengatakan bantuan itu “sangat diperlukan” dan “masalah hidup dan mati bagi berjuta-juta orang” di rantau ini.

Duta Besar Rusia untuk PBB Vassily Nebenzia, yang negaranya adalah sekutu rapat Syria, berkata Moscow berkongsi kebimbangan mengenai keadaan kemanusiaan yang semakin merosot.

Tetapi dia berkata penghantaran bantuan rentas sempadan “telah hidup lebih lama kegunaannya” dan “kami tidak nampak sebab sama sekali untuk memanjangkannya.”

MAPIM Malaysia menjemput sahabat peduli Ummah untuk sama menjayakan Misi Bantuan Kemanusiaan Syria. Justeru berikut bantuan terdesak yg diperlukan:

– RM250 bantuan selimut
– RM600 saham wakaf rumah pelarian
– RM500 bantuan ubat-ubatan
– RM250 bantuan food pack 1 bulan
– RM250 bantuan alat pemanas
– RM500 wakaf saham bina sekolah #40
– RM500 bantuan kitchen/kilang roti MAPIM
____
2 CARA MENYUMBANG
KE DANA BANTUAN KECEMASAN
MISI RESCUE SYRIA (MAPIM)
_____
1. Saudara yg prihatin boleh terus menyumbang melalui bank pilihan secara online (FPX):

INFAQ SEKARANG ▶️ www.rayuansyria.com

ATAU

2. Salurkan Sumbangan
Menerusi Maybank
SYRIA EMERGENCY APPEAL (DANA MAPIM)
Akaun No : 562834636987

Related Articles

Back to top button