PalestinSemasa

Ketua PBB akan bertemu negara penderma untuk pelarian Palestin

Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Antonio Guterres akan bertemu dengan penderma utama kepada agensi PBB untuk pelarian Palestin selepas 12 kakitangannya dituduh israel terlibat dalam serangan Hamas yang mengejut pada 7 Oktober, kata jurucakapnya.

“Setiausaha agung secara peribadi berasa tidak adil dengan tuduhan terhadap pekerja UNRWA,” kata jurucakap Guterres, Stephane Dujarric.

“Tetapi mesejnya kepada penderma – terutamanya mereka yang telah menggantung sumbangan mereka – sekurang-kurangnya menjamin kesinambungan operasi UNRWA, kerana kami mempunyai puluhan ribu kakitangan berdedikasi yang bekerja di seluruh rantau ini.”

Guterres telah pun bertemu dengan wakil Washington ke PBB, Linda Thomas-Greenfield, pada hari Isnin, dan “dia akan menganjurkan mesyuarat di sini di New York dengan penderma utama untuk UNRWA [Selasa] petang di sini,” kata Dujarric.

“Setiausaha agung juga telah terlibat dengan kepimpinan UNRWA dan penderma kepada UNRWA, serta pemimpin serantau, seperti Raja Abdullah dari Jordan, yang beliau bercakap sebentar tadi, dan Presiden [Abdel Fattah] el-Sisi dari Mesir.

SUMBER : TRT World

 

Related Articles

Back to top button