PalestinSemasa

Taktik Hamas buatkan Netanyahu semakin hilang sokongan rakyat israel

Keluarga warga Israel yang ditahan oleh Hamas di Gaza telah membuat bantahan di Tel Aviv di mana mereka menyuarakan kritikan tajam terhadap Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu dan menuntut dia meletak jawatan.

Laman web berita Times of Israel melaporkan pada hari Sabtu, penunjuk perasaan berkumpul di hadapan Kementerian Pertahanan, di mana kemarahan meningkat apabila penunjuk perasaan mengkritik perdana menteri dan melaungkan: “Pergi ke penjara, Bibi [Netanyahu]!” dan “Turun!”

Orang ramai mengangkat sepanduk yang berbunyi: “Bibi [Netanyahu], tangan anda berlumuran darah”, “Kami telah ditinggalkan”, “Kembalikan segera tebusan”, dan “Tiada kepercayaan, letak jawatan.”

Monica Levy, 62, yang kehilangan Mapal Adam, 25 — ahli keluarga — dipetik sebagai berkata, Netanyahu lebih berminat dengan kelangsungan hidupnya, dan “sanggup mengorbankan kita semua.”

Dia menuntut Netanyahu dan kerajaannya “turun,” kerana dia berkata mereka meninggalkan penduduk di selatan dan mengabaikan kehidupan penduduk.

“Mereka taksub dengan politik kecil mereka,” kata Levy.

Sumber Palestin berkata pada hari Sabtu bahawa sebilangan besar tahanan Israel yang ditahan di Gaza ytelah terbunuh atau cedera semasa serangan udara Israel yang berterusan di kawasan itu.

Hamas berjaya menawan sejumlah orang Israel semasa serbuannya ke atas penempatan dan pertubuhan tentera di sekitar Gaza pada hari pertama Operasi Taufan Al Aqsa pada 7 Oktober.

Hamas mengumumkan pada hari Isnin ia tidak akan merundingkan pertukaran tahanan kalau israel masih menyerang, menurut ucapan televisyen oleh jurucakap tentera bagi Briged Al Qassam, cabang tentera pergerakan itu.

Pengeboman israel ke atas Gaza telah membunuh lebih 2,200 rakyat Palestin, termasuk 724 kanak-kanak. 

 

Kebanyakan penduduk di utara Gaza, kira-kira 1.1 juta orang, mengingkari kata dua Israel untuk berpindah dari wilayah itu.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button