PalestinSemasa

Kira-kira 3,000 kanak-kanak di Gaza dibunuh oleh Israel : Utusan PBB Palestin

Kira-kira 3,000 kanak-kanak telah dibunuh oleh Israel sejak serangan yang dilancarkan pada 7 Oktober, kata utusan PBB di Palestin.

“Saya ulangi, 3,000 kanak-kanak, kanak-kanak yang tidak berdosa, mereka dibunuh di Gaza dalam tempoh tiga minggu lepas,” kata Riyad Mansour dalam ucapan penuh emosi pada sesi tergempar Perhimpunan Agung PBB mengenai konflik Israel-Palestin.

“Tiada masa untuk berkabung, lebih banyak kematian sedang ke mari.” Mansour memberi amaran.

Mansour berkata 7,000 rakyat Palestin telah terbunuh akibat serangan Israel di Gaza, 70 peratus daripadanya adalah wanita dan kanak-kanak.

“Adakah ini perang yang anda pertahankan? Ini adalah jenayah. Ini adalah kebiadaban. Jika anda tidak menghentikannya untuk semua yang terbunuh, hentikannya untuk mereka yang nyawanya masih boleh kita selamatkan,” dia memohon.

Kira-kira 1,600 rakyat Palestin masih terperangkap di bawah runtuhan, terbunuh atau cedera dan tiada sesiapa boleh menyelamatkan atau mengebumikan mereka, katanya.

Kemusnahan yang meluas

Duta itu juga berkata Israel telah memusnahkan lebih 40 peratus daripada semua rumah di Gaza, menjadikan 1.4 juta orang kehilangan tempat tinggal kerana israel mahu memindahkan mereka secara paksa ke luar wilayah itu.

Mansour juga memetik kenyataan Menteri Luar Israel Eli Cohen di Majlis Keselamatan yang menggesa pembebasan tebusan yang ditahan oleh Hamas, dengan berkata, “Bawa mereka pulang.”

“Bagi berjuta-juta rakyat Palestin, tidak ada rumah untuk kembali. Beribu-ribu, tiada keluarga yang tinggal untuk dipeluk,” kata Mansour.

“Balas dendam sudah mati dan satu-satunya jalan ke hadapan ialah keadilan,” tambahnya.

Konflik di Gaza bermula pada 7 Oktober apabila kumpulan penentang Palestin Hamas memulakan Operasi Banjir Al Aqsa.

Hamas berkata pencerobohan itu sebagai tindakan balas terhadap penyerbuan Masjid Al Aqsa dan keganasan yang semakin meningkat oleh peneroka Israel terhadap rakyat Palestin.

Tentera Israel kemudian melancarkan pengeboman tanpa pandang bulu di Gaza, menyasarkan hospital, sekolah, kawasan perumahan, dan juga konvoi pemindahan.

2.3 juta penduduk Gaza telah kehabisan makanan, air, ubat-ubatan, dan minyak, dan konvoi bantuan baru-baru ini dibenarkan masuk ke Gaza hanya membawa sebahagian kecil daripada apa yang diperlukan.

SUMBER: AA

 

Related Articles

Back to top button