PalestinSemasa

Iran beri amaran kepada AS ‘tidak akan terlepas’ jika serangan israel ke atas Gaza berterusan

Menteri Luar Iran Hossein Amirabdollahian telah memberi amaran bahawa jika pengeboman Israel ke atas Gaza tidak berhenti, Amerika Syarikat “tidak akan terlepas daripada kebakaran ini.”

“Saya secara terus terang berkata kepada ahli politik Amerika yang kini menguruskan pembunuhan beramai-ramai di Palestin, bahawa kami tidak mengalu-alukan (perluasan) perang di rantau ini,” katanya pada mesyuarat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Perhimpunan Agung 193 anggota mengenai Timur Tengah pada hari Khamis.

“Tetapi jika pembunuhan beramai-ramai di Gaza berterusan, mereka tidak akan terlepas daripada kebakaran ini,” katanya pada mesyuarat Perhimpunan Agung 193 anggota di Timur Tengah.

Israel berikrar menghapuskan Hamas yang mentadbir Gaza, sebagai tindakan balas terhadap serangan 7 Oktober.

Israel telah menyerang Gaza dari udara, mengenakan kepungan dan sedang menyiapkan tentera bagi pencerobohan darat. Pihak berkuasa Palestin berkata lebih 7,000 telah terbunuh.

Hamas memberitahu Iran bahawa ia bersedia untuk membebaskan tebusan awam, sambil menambah bahawa dunia harus mendesak pembebasan 6,000 rakyat Palestin di penjara Israel, kata Amirabdollahian.

“Republik Islam Iran bersedia memainkan peranannya dalam usaha kemanusiaan yang sangat penting ini, bersama Qatar dan Türkiye. Sememangnya, pembebasan 6,000 tahanan Palestin adalah satu lagi keperluan dan tanggungjawab masyarakat global,” katanya.

Iran, delegasi Hamas di Moscow

Juga pada Khamis, delegasi dari Hamas melawat Moscow untuk perbincangan mengenai pembebasan tebusan asing termasuk warga Rusia yang kini ditahan kumpulan itu di Gaza, lapor agensi berita Rusia, memetik kementerian luar.

Anggota kanan Hamas, Abu Marzouk adalah antara yang menghadiri rundingan itu, lapor TASS.

Rusia mempunyai hubungan dengan semua pihak di Timur Tengah, termasuk Israel, Iran, Pihak Berkuasa Palestin dan Hamas.

Seperti Iran, Moscow telah berulang kali menyalahkan krisis semasa atas kegagalan diplomasi AS. Rusia juga menggesa gencatan senjata antara Israel dan Hamas dan penyambungan semula rundingan bertujuan mencari penyelesaian damai.

Hamas mengeluarkan kenyataannya sendiri di mana ia memuji usaha Presiden Rusia Vladimir Putin dan kementerian luar untuk menamatkan apa yang dipanggil “jenayah Israel yang disokong oleh Barat”, menurut agensi berita RIA Rusia.

Terdahulu, jurucakap Kementerian Luar Rusia Maria Zakharova memberitahu taklimat mingguan bahawa Timbalan Menteri Luar Iran Ali Baghiri Kani juga sedang melawat Moscow.

Zakharova tidak memberikan butiran lanjut. Baghiri Kani ialah ketua perunding nuklear Iran.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button