PalestinSemasa

Mobile Clinic MAIWP-MAPIM adakan pemeriksaan kesihatan percuma untuk anak-anak Syria

Bangi : Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) dan Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) telah bekerjasama dengan Persatuan Cinta Syria Malaysia (CSM)bagi membuat pemeriksaan percuma kepada 120 orang anak-anak Syria yang berusia antara 5 sehingga 15 tahun.

Pemeriksaan kesihatan secara percuma ini dibuat melalui program bas double decker Mobile Clinic MAIWP-MAPIM bertempat di Masjid Hasanah, Bangi. Antara yang diperiksa ialah kesihatan mata, jantung dan kesihatan mental.

 

Anak-anak Syria ini merupakan pelajar di sekolah Pusat Bimbingan Alternatif Cinta Syria Malaysia (PBACSM) yang diasaskan oleh CSM sejak 2018.

Sekolah ini membekalkan pendidikan percuma kepada anak-anak Syria di Malaysia, dan merupakan sekolah ketiga yang ditubuhkan oleh CSM selepas menubuhkan sekolah di Jordan dan Syria.

Sekolah ini mempunyai 9 bilik darjah dan menggunakan program IGCSE yang menawarkan subjek Bahasa Inggeris, Bahasa Melayu, Bahasa Arab, Matematik, Sains, Al-Quran, Geografi, Komputer dan Agama.

Seramai 15 guru pengiring juga membuat pemeriksaan kesihatan percuma.

Pihak CSM mengucapkan setinggi terima kasih kepada pihak MAIWP-MAPIM Malaysia atas kerjasama ini dan mengharapkan program ini akan diteruskan lagi pada masa hadapan.

Related Articles

Back to top button