Semasa

KPM benarkan sekolah rendah dan menengah jalankan PdPR

KULAI : Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) membenarkan sekolah rendah dan menengah melaksanakan Pengajaran dan Pembelajaran Rumah (PdPR), sekiranya penyebaran wabak Covid-19 berleluasa.

Timbalan Menteri Pendidikan, Datuk Mohamad Alamin, berkata kerajaan kini memberi tumpuan kepada murid yang telah mengambil peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM).

“Malah, kami telah menawarkan pilihan sekolah rendah dan menengah; pelajar darjah satu hingga empat tidak perlu hadir ke sekolah.”

“Yang lain, mereka boleh buat PdPR dan sekolah rendah juga boleh memohon untuk mengadakan PdPR jika ada risiko penularan Covid-19. Kita sentiasa fleksibel dan menilai risiko dari semasa ke semasa,” katanya kepada agensi berita Bernama.

Beliau menyatakan demikian sebagai maklum balas kepada operasi sekolah dan tindak balas KPM terhadap peningkatan kes Covid-19.

Menurut Mohamad, Kementerian Pendidikan telah membekalkan sekolah dengan cadangan mengenai prosedur operasi standard (SOP) bagi menghadapi sebarang senario dalam kes jangkitan Covid-19.

“Kami telah menyusun beberapa garis panduan. Kementerian Kesihatan (KKM) atau Pejabat Kesihatan Daerah akan sentiasa membantu KPM, dan kami akan melaporkan sebarang kes Covid-19 berlaku di sekolah dan mereka akan melakukan penilaian risiko.

“Sekiranya timbul situasi di asrama, KKM akan tentukan sama ada perlu diteruskan atau ditutup. Kita akan tutup jika ia mencapai tahap kes tinggi dan jika tidak, kita ambil langkah meminimumkan risiko supaya tidak menular dengan lebih teruk. Keputusan yang kita ambil adalah berdasarkan kepada keselamatan murid dan guru di sekolah,” katanya.

Sementara itu, Mohamad menyatakan KPM akan membuat keputusan mengenai pelaksanaan Ujian Pentaksiran Tingkatan Tiga (PT3) dalam masa terdekat.

Beliau menyatakan bahawa kementerian masih meneliti dan membahaskan isu itu sebelum mencapai keputusan muktamad.

“Kami sedang menilai dan membahaskan sama ada ia akan ditangguhkan atau dibatalkan. Kami akan membuat kajian dan analisis maklum balas yang kami terima sebelum merumuskan maklum balas. Saya percaya Menteri Kanan Pendidikan Datuk Dr Radzi Jidin akan keluarkan kenyataan dalam masa terdekat,” katanya.

Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan Malaysia (NUTP) menggalakkan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) menangguhkan atau membatalkan pelaksanaan PT3 berikutan kadar keciciran yang tinggi dalam kalangan pelajar tingkatan tiga, menurut media.

Menurut laporan, Presiden NUTP Aminuddin Awang berkata penangguhan itu perlu memandangkan pelajar tingkatan tiga berhenti sekolah selepas baru belajar beberapa bulan pada 2020 dan 2021 kerana penularan wabak Covid-19.

-AGENSI

 

Related Articles

Back to top button