PalestinSemasa

Lagi serangan zionis terhadap penduduk Palestin di Huwara

NABLUS: Tentera zionis israel menyerang serta menindas penduduk Palestin di perkampungan Huwara, selatan bandar Nablus, tebing Barat yang diduduki.

Ini merupakan serbuan yang ke-3 yang dilaporkan dalam tempoh sebulan di Huwara, sebuah bandar yang menjadi tumpuan serbuan tentera israel beberapa minggu kebelakangan ini.

Insiden itu menimbulkan kebimbangan semasa bulan suci Ramadan bagi umat Islam yang sebahagiannya bertepatan dengan perayaan Paskah Yahudi, ketika keganasan telah berlaku pada masa lalu.

Keganasan berkaitan peneroka israel yang menyasarkan rakyat Palestin telah mencapai tahap tertinggi sejak 2006, kata Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu kepada Al Jazeera.

Purata harian tiga kejadian keganasan setiap hari telah direkodkan pada 2023, berbanding dua kejadian sehari pada 2022, dan satu kejadian sehari pada 2021.

Sepanjang tahun lalu, tentera israel telah melakukan beribu-ribu tangkapan di Tebing Barat dan membunuh lebih 250 rakyat Palestin, termasuk pejuang serta orang awam.

BACA JUGA
Pemuda Palestin bangkit, tidak gentar serangan zionis israel

Rakyat Palestin dizalimi setiap hari, tanah mereka dirampas oleh peneroka haram israel.

Kini mereka dijajah dan dipaksa merempat dibumi sendiri.

Sumbangan anda untuk rakyat Gaza & Palestin  sangat diperlukan dalam usaha meringankan penderitaan mereka.

Klik:
www.tabunggaza.com

ATAU menerusi

Akaun Maybank

Tabung Kemanusiaan MAPIM (Dana MAPIM):
5622 6354 0066

MAPIM Malaysia boleh dihubungi menerusi talian Hotline MAPIM Malaysia iaitu 1300-888-038 (Isnin-Jumaat 9am-6pm) atau whatapps 012-800-2016

Ikuti update terkini
https://t.me/MapimMalaysia

Related Articles

Back to top button