SemasaSyria

Letupan periuk api cederakan 2 kanak-kanak di Aleppo

ALEPPO: Aktivis Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) melaporkan kecederaan teruk yang berlaku kepada 2 kanak-kanak, akibat letupan periuk api sisa perang, semasa mereka sedang mengembala di tanah pertanian kampung Qirata di Jarablus.

Mereka telah di bawa ke hospital sekitar ‘Euphrates Shield’ di kawasan luar bandar timur Aleppo untuk menerima rawatan.

Semalam, 4 kanak-kanak daripada satu keluarga cedera di kampung Al-Majibra, timur laut daerah Tel Tamr di wilayah Al-Hasakah, apabila peluru lama meletup. Empat kanak-kanak itu telah dibawa ke hospital di daerah Tel Tamr.

Sehubungan itu, SOHR mendokumentasikan kematian 203 orang awam, termasuk sepuluh wanita dan 101 kanak-kanak, akibat letupan periuk api lama, peluru serta bom yang tidak meletup di seluruh Syria sejak awal 2022.

Selain itu, 301 orang awam, termasuk 17 wanita dan 179 kanak-kanak, mengalami pelbagai kecederaan dalam tempoh yang sama.

Antara jumlah itu, seorang lelaki dan anak lelakinya terbunuh dalam keruntuhan bangunan yang rosak akibat peperangan di bandar Darya di Rif Dimashq, 4 orang awam terbunuh dalam keruntuhan bangunan lain di kejiranan Jubar dan seorang kanak-kanak terbunuh dalam runtuhan di sebuah rumah Adawan di desa Idlib.

MAPIM Malaysia menjemput sahabat peduli Ummah untuk sama menjayakan Misi Bantuan Kemanusiaan Syria. Justeru berikut bantuan terdesak yg diperlukan:

– RM250 bantuan selimut
– RM600 saham wakaf rumah pelarian
– RM500 bantuan ubat-ubatan
– RM250 bantuan food pack 1 bulan
– RM250 bantuan alat pemanas
– RM500 wakaf saham bina sekolah #40
– RM500 bantuan kitchen/kilang roti MAPIM
____
2 CARA MENYUMBANG
KE DANA BANTUAN KECEMASAN
MISI RESCUE SYRIA (MAPIM)
_____
1. Saudara yg prihatin boleh terus menyumbang melalui bank pilihan secara online (FPX):

INFAQ SEKARANG ▶️ www.rayuansyria.com

ATAU

2. Salurkan Sumbangan
Menerusi Maybank
SYRIA EMERGENCY APPEAL (DANA MAPIM)
Akaun No : 562834636987

Related Articles

Back to top button