PalestinSemasa

Lima unit tentera israel didapati melanggar hak asasi manusia sebelum serangan Hamas

Amerika Syarikat, yang terus mempersenjatai israel dan melindunginya di PBB, telah membuat kesimpulan bahawa lima unit tentera israel melakukan pencabulan hak asasi manusia yang serius terhadap rakyat Palestin di Tebing Barat yang diduduki jauh sebelum serangan Hamas pada 7 Oktober.

Empat daripada unit ini telah mengambil langkah pembaikan, kata timbalan jurucakap Jabatan Negara Vedant Patel pada hari Isnin, dengan perundingan sedang dijalankan dengan kerajaan israel mengenai unit kelima.

“Selepas proses berhati-hati, kami mendapati lima unit israel yang bertanggungjawab terhadap insiden pelanggaran hak asasi manusia,” tambah Jabatan Negara.

Semua tingkah laku ini berlaku sebelum serangan Hamas 7 Oktober dan ia bukan di Gaza, katanya.

Patel enggan mengenal pasti unit tersebut atau menyatakan apakah langkah yang telah diambil oleh kerajaan israel terhadap mereka.

Laporan akhbar telah mengenal pasti satu batalion yang dipanggil Netzah Yehuda, dengan sejarah panjang salah laku, dipengaruhi oleh ideologi yang tertanam dalam penjajahan peneroka, dituduh melakukan perlanggaran hak asasi.

Undang-undang AS menghalang kerajaan daripada membiayai atau mempersenjatai pasukan keselamatan asing yang terdapat dakwaan mengenai pencabulan hak asasi manusia.

Amerika Syarikat adalah pembekal utama bantuan ketenteraan dan kewangan kepada israel, memberikan sekutunya $3.8 bilion dalam sumbangan ketenteraan tahunan.

Ia mengisytiharkan sokongan penuhnya kepada israel sejak permulaan perang tahun lalu. AS tidak pernah berputus asa dalam mempersenjatai israel, tanpa mengira korban awam Gaza yang membimbangkan.

SUMBER: AFP

 

Related Articles

Back to top button