DuniaSyria

‘Little Amal’ mula jelajah ke seluruh England sempena Minggu Pelarian Sedunia

LONDON : Sebuah patung gergasi yang direka untuk menggambarkan nasib pelarian kanak-kanak memulakan lawatan ke England dan akan melawat destinasi mercu tanda sebagai sebahagian daripada Minggu Pelarian Sedunia.

Little Amal, patung berupa seorang gadis pelarian Syria berusia 10 tahun, menjadi simbol antarabangsa hak asasi manusia selepas mengembara dari sempadan Turki-Syria ke Manchester Julai lalu. Amal bermaksud “harapan” dalam bahasa Arab.

Pada tahun ini, patung sebesar 3.5m itu memulakan jelajah New Steps New Friends di Manchester, di mana ia akan menjadi tetamu istimewa di Manchester Day Parade dengan ribuan kanak-kanak dan keluarga yang meraikannya di bandar itu.

Little Amal akan melawat bandar-bandar di seluruh England untuk menyampaikan mesejnya yang berdaya tahan dan penuh harapan: “Jangan lupa tentang kami.”

Pengarah artistik Amir Nizar Zuabi berkata: “Ini kerana perhatian dunia telah beralih di tempat lain sekarang, adalah lebih penting untuk menarik semula perhatian dunia mengenai krisis pelarian dan mengubah naratif di sekelilingnya.

“Ya, pelarian memerlukan makanan dan selimut, tetapi mereka juga memerlukan maruah dan suara. Tujuan The Walk adalah untuk menonjolkan potensi pelarian, bukan hanya keadaan mereka yang teruk.

“Little Amal berketinggian 3.5 meter kerana kami mahu dunia berkembang cukup besar untuk menyambutnya. Kami mahu dia memberi inspirasi kepada kami untuk berfikir dan bertindak, “kata Zuabi.

Selepas menyertai Perarakan Hari Manchester, Amal akan pergi melawat Bradford, Leeds dan Liverpool. Dia juga akan bertemu komuniti di Birmingham, Cheltenham dan Bandar Lama dan Pelabuhan bersejarah Bristol.

Ia akan kembali ke Pusat Southbank di London dan melawat Stonehenge sebelum menamatkan perjalanannya di pantai di Folkestone di Kent.

Pada September 2022 akan datang, Amal akan jelajah ke New York City. Litle Amal akan mengembara melalui semua lima daerah, bertemu artis, pemimpin, kumpulan komuniti dan warga New York dari semua latar belakang.


*MAPIM Malaysia menjemput sahabat peduli Ummah untuk sama menjayakan Misi Bantuan Khas ini kerana kutipan Dana masih lagi berkurangan untuk sasaran RM6,000,000. Justeru berikut bantuan terdesak yg diperlukan:
– RM250 bantuan selimut
– RM600 saham wakaf rumah pelarian
– RM500 bantuan ubat-ubatan
– RM250 bantuan food pack 1 bulan
– RM250 bantuan alat pemanas
– RM500 wakaf saham bina sekolah #40
– RM500 bantuan kitchen/kilang roti MAPIM
____
2 CARA MENYUMBANG
KE DANA BANTUAN KECEMASAN
MISI RESCUE SYRIA (MAPIM)
_____
1. Saudara yg prihatin boleh terus menyumbang melalui bank pilihan secara online (FPX):

INFAQ SEKARANG ▶️ www.rayuansyria.com

ATAU

2. Salurkan Sumbangan

Related Articles

Back to top button