Semasa

Mainan Happy Meals McDonald’s lebih mesra alam menjelang 2025

McDonald’s Corp memaklumkan bahawa mereka melakukan perubahan drastik dengan menghentikan penggunaan plastik dalam penghasilan lebih 1 bilion mainan kanak-kanak yang dijual secara global  pada akhir tahun 2025.

Perubahan itu melibatkan pertukaran patung plastik Batman, misalnya, yang dibuat dengan sedozen kepingan kadbod yang boleh dipasang oleh kanak-kanak.

Lebih banyak mainan akan diperbuat dari plastik kitar semula atau berasaskan tumbuhan, kata McDonald’s.

Perubahan tersebut akan membolehkan syarikat yang berpangkalan di Chicago mengurangkan penggunaan plastik berasaskan bahan bakar fosil untuk Happy Meals sebanyak 90% berbanding tahun 2018.

McDonald’s adalah salah satu daripada pelbagai rangkaian restoran yang bertujuan untuk mengurangkan ancaman terhadap alam sekitar daripada pembungkusan dan produk lain.

Burger King, sebuah unit Restaurant Brands International Inc, mengatakan pada tahun 2019 bahawa ia akan mula berhenti memberikan mainan plastik percuma dan pelanggan dapat mengembalikan barang-barang untuk dicairkan dan digunakan sebagai dulang dan barang-barang lain.

Pengarah populasi dan kelestarian di Pusat Kepelbagaian Biologi, Stephanie Feldstein, berkata dalam satu kenyataan bahawa jika McDonald’s benar-benar ingin menjadi lebih mesra alam, ia harus mengurangkan jumlah daging sapi yang dihidangkan.

McDonald’s, yang mula menjual Happy Meals pada tahun 1979, beralih ke mainan yang lebih lestari di UK, Ireland dan Perancis pada tahun 2018.

Beberapa mainan serupa akan segera sampai ke lebih 100 negara lain di mana Happy Meals dijual.

-REUTERS

Oleh Hafeez Anuar

Related Articles

Back to top button