PalestinSemasa

Tunisia bahaskan draf rang undang-undang untuk jadikan sebarang normalisasi dengan israel sebagai jenayah berat

Parlimen Tunisia telah membahaskan rang undang-undang yang akan menjadikan sebarang normalisasi hubungan dengan Israel sebagai satu jenayah berat.

Draf rang undang-undang pada hari Khamis mentakrifkan “normalisasi” sebagai pengiktirafan terhadap entiti Zionis atau penubuhan hubungan langsung atau tidak langsung dengannya, satu jenayah yang akan dikelaskan sebagai “pengkhianatan tinggi”.

Sesiapa yang didapati bersalah atas “jenayah normalisasi” akan berdepan hukuman penjara antara enam hingga 10 tahun dan denda $3,140 hingga $31,402 (10,000 hingga 100,000 dinar Tunisia), kata teks itu. Mana-mana pesalah berulang akan dipenjarakan seumur hidup.

“Terdapat persetujuan antara presiden, parlimen dan pendapat umum mengenai perkara ini.”

 Speaker parlimen Brahim Bouderbala memberitahu ahli parlimen pada permulaan sesi,

“Kami amat percaya Palestin mesti dibebaskan dari sungai ke laut dan negara Palestin mesti ditubuhkan dengan Baitulmaqdis Suci sebagai ibu kotanya.”

Perundangan itu juga akan melarang sebarang interaksi antara rakyat Tunisia dan Israel, termasuk “acara, demonstrasi, mesyuarat, pameran dan pertandingan” dalam sebarang konteks, sama ada “politik, ekonomi, saintifik, budaya, seni atau sukan” di wilayah yang dipegang atau diduduki oleh Israel.

Rakyat Tunisia berhimpun menyokong rakyat Palestin

Undang-undang itu dirangka dan diluluskan pada akhir Oktober oleh sekumpulan penggubal undang-undang yang menyokong Presiden Kais Saied, yang mengubah perlembagaan untuk membawa masuk rejim ultra-presiden berikutan rampasan kuasa 2021.

Sejak sebulan lalu, beribu-ribu rakyat Tunisia telah turun ke jalanan untuk menyokong rakyat Palestin di Gaza yang diserang Israel sejak Oktober lalu.

Sejak itu, lebih 9,000 rakyat Palestin telah terbunuh, kata kementerian kesihatan di Gaza, dua pertiga daripada mereka wanita dan kanak-kanak.

Parlimen Tunisia semasa  yang dipilih pada penghujung 2022. Negara ini mempunyai komuniti Yahudi berjumlah kira-kira seribu orang, kebanyakannya tinggal di pulau selatan Djerba. Beribu-ribu orang menghadiri ziarah tahunan ke sinagog El Ghriba di pulau itu setiap Mei.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button