PalestinSemasa

Menteri israel ancam batalkan kerajaan jika perjanjian gencatan senjata baharu Gaza diterima

Menteri Kewangan sayap kanan israel Bezalel Smotrich mengancam menjatuhkan kerajaan Perdana Menteri Benjamin Netanyahu jika dia menerima cadangan Mesir untuk gencatan senjata Gaza.

“Jika anda memutuskan untuk mengibarkan bendera putih dan membatalkan perintah menakluki Rafah dengan segera bagi menyelesaikan misi memusnahkan Hamas dan memulihkan keamanan untuk penduduk selatan israel dan semua rakyat negara itu, dan mengembalikan saudara-saudara kita yang diculik yang ditahan ke rumah mereka – maka kerajaan yang anda ketuai tidak akan mempunyai hak untuk wujud,” kata Smotrich dalam mesej di X.

Dia menyebut menerima cadangan gencatan senjata Mesir sebagai “penyerahan yang memalukan.”

Delegasi perisikan Mesir mengadakan perbincangan dengan pegawai israel pada hari Jumaat untuk membincangkan cadangan perjanjian gencatan senjata di Gaza.

Cadangan baharu itu termasuk kesediaan israel untuk membincangkan “pemulihan keamanan mampan” di Gaza selepas pembebasan awal tebusan atas dasar kemanusiaan, dua pegawai israel memberitahu laman web berita Axios .

Hamas mengesahkan pada hari Jumaat bahawa ia menerima cadangan gencatan senjata baharu dan akan bertindak terhadapnya tidak lama lagi.

Kumpulan Palestin menuntut penamatan serangan kejam israel ke atas Gaza sebagai balasan untuk sebarang perjanjian tebusan dengan Tel Aviv.

Pada pilihan raya November 2022, Smotrich dan Menteri Keselamatan Negara sayap kanan Itamar Ben-Gvir bergabung dan bersama-sama dengan parti sayap kanan yang lain, memperoleh 14 kerusi di Knesset (parlimen israel).

Jika Parti Zionisme Smotrich meninggalkan pakatan pemerintah, kerajaan sayap kanan Netanyahu akan bergantung kepada Benny Gantz, ketua Parti Perpaduan Nasional untuk terus berkuasa.

israel telah melancarkan serangan kejam ke atas Gaza sejak 7 Oktober lalu, yang mengorbankan hampir  lebih daripada 34,400 rakyat Palestin dan beribu-ribu cedera di tengah-tengah kemusnahan besar-besaran dan kekurangan keperluan yang teruk.

israel dituduh melakukan pembunuhan beramai-ramai di Mahkamah Keadilan Antarabangsa. Keputusan sementara pada Januari mengarahkan Tel Aviv menghentikan tindakan pembunuhan beramai-ramai dan mengambil langkah-langkah untuk menjamin bantuan kemanusiaan diberikan kepada orang awam di Gaza.

SUMBER: AA

 

Related Articles

Back to top button