DuniaEkonomiSemasa

Penggunaan Perbankan Islam Oleh Rusia Dipuji – Cikgu Azmi

SHAH ALAM: Presiden MAPIM, Mohd Azmi Bin Abdul Hamid ataupun dikenali sebagai Cikgu Azmi, mengucapkan tahniah kepada kerajaan Russia kerana melancarkan perbankan Islam sebagai sebahagian daripada program perintis dua tahun pada 1 September 2023.

Perbankan Islam di Rusia akan dimulakan di empat republik yang majoriti penduduknya beragama Islam, iaitu Tatarstan, Bashkortostan, Chechnya, dan Dagestan. Dengan undang-undang yang diluluskan, beliau yakin pembangunan kewangan Islam di Russia akan ditingkatkan untuk menyumbang kepada ekonomi negara tersebut.

 

Cikgu Azmi (kanan) bersama Duta Besar Rusia di Malaysia, Naiyl M. Latypov

Walaupun program perintis ini akan berlaku di empat republik yang majoriti penduduknya beragama Islam yang telah mempunyai pengalaman terbanyak dalam kewangan Islam, jika dilaksanakan dengan betul, ia akan menjadi masa depan yang menjanjikan untuk sistem ini dilaksanakan di seluruh Russia.

Cikgu Azmi yakin sepenuhnya bahawa amalan kewangan berdasarkan syariah adalah satu-satunya alternatif untuk membentuk masyarakat yang adil. Sudah tiba masanya untuk Russia beralih daripada ekonomi kapitalistik Barat.

Perbankan Islam tidak membiayai sektor-sektor yang merosakkan masyarakat, seperti alkohol, tembakau, dan perjudian. Sebaliknya, sistem kewangan Islam berkaitan dengan jenis masyarakat yang mengelakkan elemen negatif yang akan mempengaruhi prinsip moral sebuah masyarakat yang baik.

Russia perlu menyertai usaha dunia Islam untuk menegakkan keadilan sosial dan keamanan melalui sistem ekonomi yang dibina berdasarkan prinsip kesamarataan dan sumber yang dipercayai oleh Tuhan. Ini menghapuskan spekulasi kewangan yang menjadi punca krisis ekonomi dunia sekarang.

Adalah menggalakkan untuk mengetahui bahawa sektor perbankan Islam Russia mempunyai kadar pertumbuhan tahunan sebanyak 40 peratus dan dijangka mencapai nilai $7.7 trilion menjelang 2025.

Ini merupakan bukti potensi besar untuk diatur oleh undang-undang bagi meluaskan sistem ini di Russia pada masa hadapan.

Sementara tekanan dari Barat memaksa Russia mencari alternatif, beliau menggesa agar sistem kewangan Islam diambil sebagai jalan ke depan untuk membangunkan masyarakat berasaskan nilai moral yang kuat melalui rangkaian ekonomi yang adil.

Beliau menggalakkan Russia untuk bekerjasama rapat dengan dunia Islam untuk memajukan sistem Islam sebagai alternatif kepada amalan dan perintah ekonomi konvensional Barat.

Related Articles

Back to top button