DuniaSemasa

PBB : Libya tidak boleh hadapi sendirian krisis akibat bencana banjir

Derna – Utusan PBB ke Libya berkata negara Afrika Utara itu “tidak boleh menghadapi sendirian” krisis yang disebabkan oleh banjir yang dahsyat.

Dalam satu kenyataan pada hari Jumaat, Abdoulaye Bathily berkata skala kerosakan dan kerugian akibat banjir yang melanda wilayah timur Libya, “adalah di luar imaginasi kami.”

Utusan PBB memuji usaha kolektif rakyat Libya dalam menangani krisis itu.

“Rakyat Libya telah menunjukkan contoh perpaduan, empati dan kekuatan yang hebat dalam menghadapi tragedi yang dahsyat ini,” kata Bathily.

Hari ini, saya melihat satu Libya bersatu, tiada timur, barat, atau selatan,” katanya dan menggesa semua pihak berkuasa dan institusi Libya untuk terus menyelaraskan usaha mereka.

Libya telah bertahun-tahun menghadapi krisis kerana perebutan kuasa, sehingga negara itu terbahagi menjadi dua kerajaan; satu diiktiraf di peringkat antarabangsa di bahagian barat dan satu lagi dilantik oleh parlimen Libya dan memerintah wilayah timur.

Bathily juga menyuarakan rasa terima kasih kepada negara-negara yang telah menghantar pasukan penyelamat, peralatan, dan bekalan makanan untuk membantu Libya dalam masa yang sukar ini.

Sekurang-kurangnya 6,000 orang terbunuh dan beribu-ribu yang lain masih hilang akibat banjir hujung minggu di timur Libya, menurut angka rasmi.

Tetapi, Bulan Sabit Merah Libya berkata setakat Khamis bahawa 11,300 orang di Derna telah meninggal dunia dan 10,100 lagi dilaporkan hilang – walaupun terdapat sedikit harapan ramai akan ditemui hidup.

Hujan lebat daripada Ribut Daniel melanda beberapa kawasan pada hari Ahad di timur Libya, terutamanya Benghazi, Al Bayda dan Al Marj, serta Soussa dan Derna.

SUMBER : TRT World

Related Articles

Back to top button