DuniaSemasa

Gempa Morocco : “Hanya 10 saat untuk lenyapkan seluruh kampung.”

Rajaa Acherhri dikenali sebagai genius matematik kampungnya. Pada usia enam tahun, dia suka menyelesaikan masalah matematik melebihi tahap umurnya. Adiknya Sanaa juga mempunyai impian besar, mahu menjadi doktor, kata ibunya Fatema kepada CNN.

Selepas makan pada malam Jumaat, anak-anak gadis itu bersantai bersama-sama di rumah keluarga mereka. Rajaa tertidur selepas seharian di sekolah. Sanaa, 12, bermain dengan telefonnya.

Tiba-tiba, tanah mula bergegar dengan kuat. Fatema masih mengemas di dapur apabila rumahnya mula runtuh. Dia berlari mendapatkan anak-anaknya tetapi hanya untuk melihat mereka dihentam oleh siling yang runtuh. Kedua-duanya hilang sekelip mata.

Rajaa dan Sanaa, adalah antara ribuan orang yang terkorban akibat bencana itu, yang merupakan gempa bumi paling dahsyat melanda Maghribi dalam beberapa dekad. / vana Kottasova/CNN

Dia mengebumikan mereka keesokan harinya, bersama 19 orang lain yang terbunuh di Tinzert, sebuah perkampungan gunung kecil di Pergunungan Atlas di Maghribi.

Ini adalah antara lebih 2,900 orang yang terkorban dalam bencana itu, menurut penyiar kerajaan 2M dalam angka kematian terbaru, memetik kementerian dalam negeri Maghribi.

Gempa bumi itu juga dipercayai telah menjejaskan kira-kira 100,000 kanak-kanak, menurut laporan awal, kata UNICEF pada hari Isnin.

Gempa bumi telah menjadikan Tinzert kepada satu timbunan runtuhan gergasi. Kehancurannya sangat teruk sehingga mustahil untuk mengetahui yang mana satu rumah baru dibina dan yang mana sudah selesai. Rumah-rumah di sini adalah rumah lama, dibina dengan cara tradisional – daripada lumpur dan jerami. Ia tidak dibuat untuk menahan gempa bumi kerana mereka tidak perlu begitu. Kawasan ini tidak mempunyai gempa bumi; tidak ada yang seteruk ini dalam tempoh 120 tahun.

“Hanya 10 saat untuk lenyapkan seluruh kampung,” kata Hakim Idlhousein kepada CNN.

Fatema Acherhri dilahirkan di Tinzert, begitu juga suaminya. Kedua-duanya membesar bersama, berkahwin dan mempunyai Rajaa dan Sanaa. Acherhri berkata bersalinkan kedua-dua adalah sukar dan dia tidak fikir dia boleh mempunyai anak lagi.

Acherhri berkata dia dan suaminya tidak tahu apa yang akan berlaku seterusnya. Satu-satunya perkara yang tinggal dalam kehidupan mereka di kampung adalah kubur anak perempuan mereka, yang hanya beberapa ratus meter dari rumah mereka.

Musim sejuk akan tiba tidak lama lagi dan di pergunungan ini, ia boleh menjadi beku dan sejuk.
Suara Acherhri serak apabila dia bercerita tentang anak perempuannya, betapa gembiranya mereka dengan bekalan sekolah baharu mereka apabila kelas bermula minggu lepas. Betapa gembiranya mereka bermain di luar dengan ayah mereka, semasa dia sedang memasak couscous untuk mereka.

Sanaa, si kecil, berkeras untuk pergi ke hammam, rumah mandian tradisional Maghribi, pada hari Jumaat. Bapanya pula seorang pekerja binaan di Marrakesh dan hanya pulang ke rumah pada hujung minggu.
“Dia mahu bersih dan cantik apabila dia datang,” kata Acherhri kepada CNN, cuba menahan air mata.

Dia berkata dia mempunyai firasat aneh apabila Sanaa memintanya meletakkan inai di kakinya minggu lepas.
“Saya memberitahunya dia terlalu muda untuk berinai, tetapi dia kata mahu menjadi cantik dan pergi ke Ourika,” katanya.

Ourika ialah tempat yang cantik di Pergunungan Atlas, sebuah oasis yang subur dengan mata air semula jadi, air terjun yang indah dan pokok hijau yang tinggi. Penduduk tempatan merujuk kepada tempat itu sebagai syurga dunia.

“Saya rasa dia tahu sesuatu yang buruk akan berlaku, dia tahu dia akan ke syurga,” katanya.

SUMBER : CNN

Misi Bantuan Gempa Marakesh MAPIM

MAPIM MALAYSIA Melancarkan Tabung Bantuan Kecemasan Gempa Marakesh dengan mensasarkan bantuan pelbagai di kawasan terjejas di Morocco.

Setakat laporan, angka kematian dan kecederaan masih meningkat serta merisaukan! Justeru Infaq serta bantuan sahabat peduli Ummah sangat dirayu serta diharapkan.

MASA UNTUK INFAQ & BANTU
Hulurkan sumbangan dan infaq tanda kita bersama membantu ringankan ujian mereka. Sumbangan akan diuruskan sendiri oleh pihak aktivitis MAPIM.

Infaq menerusi Tabung Kemanusiaan MAPIM
(Maybank 562263540066)

Atau klik link berikut —>>> https://www.mapim.org/rayuanmarakesh

Related Articles

Back to top button