PalestinSemasa

Serangan udara israel hapuskan tiga generasi keluarga Palestin di Gaza

Serangan udara Israel ke atas rumah Mohammed Hamdan di Gaza sejurus selepas solat maghrib, membunuh 35 ahli keluarganya dalam tiga generasi dari Kamal, berusia 70 tahun, hingga Rasmi, berusia tujuh tahun.

Hamdan, 50, tertimbus di rumahnya yang runtuh dan mengambil masa satu setengah jam untuk menariknya keluar. Dia tiba hanya untuk mengetahui dia telah kehilangan anak perempuannya Malak, abang Ahmed, anak-anak saudaranya dan sepupu.

“Abang saya, anak saudara saya sedang duduk bersama seorang lagi saudara selepas solat. Kemudian kami mendapati diri kami berada di bawah runtuhan,” katanya menceritakan detik malang itu.

Keluarga Hamdan adalah salah satu daripada banyak keluarga di Gaza yang dimusnahkan oleh serangan udara dan artileri oleh israel.

Tentera Israel telah mengepung utara Gaza selepas serangan berminggu-minggu yang turut menghentam kawasan selatan seperti Khan Younis, tempat tinggal keluarga Hamdan.

Keluarga yang hilang

Sepanjang dua dekad yang lalu, Israel menyerang secara berkala kawasan itu dengan peluru berpandu dan tembakan ke pelarian Palestin yang membentuk lebih separuh daripada 2.3 juta penduduk.

Melalui dekad yang sukar itu, keluarga Hamdan berkembang dan rumah di Khan Younis menjadi pusat kehidupannya.

“Kami pernah bermain bersama. Kami pernah duduk di luar semasa musim panas. Kadang-kadang kami menyalakan unggun api. Tetapi lihat sekarang. Tiada apa-apa selain kemusnahan,” kata Hamdan.

Abang dan anak saudara Hamdan sedang duduk bersama apabila bangunan rumahnya runtuh.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button