SemasaTravelog

Pemuda berjalan kaki dari Perancis ke Masjid Al-Aqsa

Neil Dauxois berjalan sejauh 3,900 km dalam 10 bulan untuk sampai ke Al-Aqsa

BAITULMAQDIS: Seorang pemuda Muslim Perancis, Neil Dauxois, 26, telah berjaya dalam pengembaraannya berjalan kaki sejauh 3,900 kilometer untuk sampai ke Masjid Al-Aqsa di Baitulmaqdis Timur.

Lelaki berketurunan Algeria itu, berangkat dengan berjalan kaki dari Perancis 10 bulan lalu untuk sampai ke Masjid Al-Aqsa semasa bulan suci Ramadan.

Neil Dauxois disambut mesra oleh ramai penduduk Palestin di Baitulmaqdis sejurus berita tentang pengembaraannya tersebar di media.

“Semasa saya di Türkiye, orang ramai sangat baik dan peramah. Jika bukan kerana bantuan mereka, saya pasti berputus asa”.

“Saya menghadapi lebih banyak kesukaran di tempat di mana orang tidak mesra,” katanya.

Dauxois mengembara melalui Itali, Slovenia, Croatia, Bosnia-Herzegovina, Montenegro, Albania, Greece, Cyprus dan Jordan.

Dia memberitahu agensi media Anadolu bahawa pengembaraannya, kadang-kadang bagus, tetapi kadang-kadang sangat sukar.

Bercakap tentang ketika sukar yang dihadapinya berjalan melalui kawasan beriklim sejuk.

“Sendirian, saya berjaya melalui banyak tempat dengan selamat, terima kasih kepada penduduk tempatan yang baik hati. Saya tidak boleh melakukannya tanpa mereka.”

“Ramai rakyat Palestin di sini menjemput saya ke rumah mereka; Saya sangat terkejut, namun sangat gembira.”

“Ibu saya bimbang, tetapi selepas melihat saya dalam video di media sosial, dia memberitahu saya dia bangga dengan saya,” kata pemuda itu, sambil menambah bahawa matlamat seterusnya adalah untuk berjalan kaki menunaikan haji di Mekah dalam masa sebulan setengah.

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button