DuniaSemasa

Penduduk Yaman bantu mangsa gempa bumi di Turkiye

ISTANBUL : Penduduk Yaman tetap menunjukkan sokongan dan solidariti yang luar biasa terhadap mangsa dua gempa bumi kuat yang mengorbankan ribuan penduduk di Turkiye walaupun mereka berhadapan dengan kesusahan di negara sendiri akibat perang.

Susulan bencana gempa bumi pada 6 Februari lepas, penduduk Yaman melancarkan kempen derma sebagai balasan kepada Turkiye yang menghulur bantuan kemanusiaannya ke negara mereka yang dilanda perang saudara sejak lebih lapan tahun lepas, lapor Anadolu Agency.
Kempen Yaman yang dilancarkan dengan kerjasama Kedutaan Yaman di Ankara, mengumpul 17 juta lira Turkiye (kira-kira AS$900,000), menurut laporan itu.

Yaman telah menghantar 10 trak yang penuh dengan bahan makanan, perubatan dan tempat perlindungan dari Istanbul ke kawasan yang dilanda gempa pada 18 Februari yang lalu.
“Kami tidak boleh membalas budi Turkiye yang sangat besar. Ini hanyalah bantuan sederhana dan ekspresi simbolik terhadap usaha tanpa henti Turkiye yang masih menghulur bantuan kepada rakyat Yaman,” kata Nabila Saeed Al- Rabasi, jurucakap kempen itu kepada Anadolu.
“Turkiye menyediakan bantuan kepada rakyat Yaman melalui pelbagai organisasi bagi meringankan penderitaan penduduk,” katanya.
“Turkiye juga melindungi beribu-ribu rakyat Yaman yang mencari perlindungan di negara itu sejak meletusnya perang.”
Jumlah korban daripada dua gempa bumi yang melanda Turkiye dan Syria pada Isnin, dua minggu selepas gempa kuat mengorbankan lebih 47,000 orang telah meningkat kepada lapan mangsa.

Bagi anda yang ingin turut serta dalam Misi Bantuan Kecemasan Gempa Turkiye – Syria, boleh terus menyalurkan sumbangan menerusi

Tabung Kemanusiaan MAPIM

Akaun Maybank  : 5622 6354 0066

MAPIM Malaysia boleh dihubungi menerusi talian Hotline MAPIM Malaysia iaitu 1300-888-038 (Isnin-Jumaat 9am-6pm) atau whatapps 012-800-2016

Ikuti update terkini
https://t.me/MapimMalaysia

Related Articles

Back to top button