DuniaSemasa

Penerbangan terpaksa ditunda gara-gara semut ditemui dalam pesawat

Follow kami di https://t.me/UmmahTodayNews Informasi berita ummah bagi perkembangan semasa dalam arus perjuangan ummah

Platform medsos : https://linktr.ee/UmmahToday

Penerbangan Air India yang dijadual berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Indira Gandhi (IGI) Delhi pada pukul 2 petang pada Isnin lalu terpaksa ditunda lebih tiga jam selepas sekumpulan semut ditemui dalam kelas penerbangan perniagaan.

Menurut laporan Hindustan Times, setelah masalah itu berjaya ditangani, penerbangan AI-111 berlepas dari lapangan terbang pada pukul 5.20 petang.

Semut ditemui di bahagian kelas penerbangan perniagaan tepat sebelum penerbangan berlepas dari lapangan terbang. Kemudian, Air India terpaksa menukar pesawat dan menggantikannya dengan Boeing 787-8 yang lain.

Antara penumpang yang berada di dalam pesawat itu ialah Putera Bhutan Jigme Namgyel Wangchuck – putera dan pewaris Raja Jigme Khesar Namgyel Wangchuck.

Ini bukan kali pertama pencerobohan menimbulkan kesulitan dalam operasi penerbangan Air India.

Pada Mei tahun ini, penerbangan Air India (AI-105 DEL-EWR) dalam perjalanan ke Lapangan Terbang Newark di AS, terpaksa berpatah balik ke Delhi setelah menemui kelawar di dalam kawasan kelas penerbangan perniagaan pesawat tersebut.

Mereka memanggil kakitangan hidupan liar untuk menangkap kelawar berkenaan, sementara penumpang dipindahkan ke pesawat Air India lain yang mendarat di Newark.

-AGENSI

 

Related Articles

Back to top button