PalestinSemasa

Tentera israel dera kakitangan UNRWA dan tahanan Palestin

Agensi pelarian Palestin PBB (UNRWA) berkata beberapa kakitangannya yang ditahan oleh tentera Israel di Gaza telah menerima layanan buruk, termasuk dipukul teruk.

Dalam laporan yang diterbitkan pada hari Selasa, UNRWA berkata bahawa kakitangan yang ditahan, dalam beberapa kes semasa menjalankan tugas rasmi, ditahan dan dilarang berkomunikasi.

Mereka tertakluk kepada syarat dan layanan buruk yang sama seperti tahanan lain, yang dikenakan beberapa bentuk penderaan yang berbeza.

Agensi itu berkata anggota kakitangan berkata mereka telah dipukul dan diberi seksaan seperti papan air, ancaman rogol, renjatan elektrik, dan dipaksa berbogel.

“UNRWA telah membuat bantahan rasmi kepada pihak berkuasa Israel mengenai layanan yang dilaporkan terhadap kakitangan Agensi semasa mereka berada di pusat tahanan Israel,” katanya.

“UNRWA tidak menerima sebarang maklum balas terhadap protes ini sehingga kini.”

Tentera dan Perkhidmatan Penjara Israel tidak segera menjawab permintaan untuk mengulas mengenai tuntutan dalam laporan UNRWA.

Persatuan Tahanan Palestin berkata Israel enggan mendedahkan maklumat tentang bilangan orang dari Gaza yang telah ditahannya sejak enam bulan lalu, atau di mana mereka ditahan.

UNRWA telah mendokumentasikan pembebasan 1,506 tahanan dari Gaza, termasuk 43 kanak-kanak dan 84 wanita, oleh pihak berkuasa Israel melalui persimpangan Kerem Shalom setakat 4 April.

Tahanan yang dibebaskan telah dikenakan penghinaan dan dimalukan,” menurut UNRWA.

Di samping itu, mereka melaporkan penggunaan muzik dan bunyi yang kuat, kekurangan air, makanan, tidur dan tandas, penafian hak untuk berdoa dan penggunaan berpanjangan gari menyebabkan luka terbuka.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button