Semasa

Pegawai tinggi PBB letak jawatan sebagai protes kegagalan organisasi itu dalam isu pemusnahan Gaza

Seorang pegawai hak asasi manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang berpangkalan di New York telah meletak jawatan atas kegagalan pertubuhan itu bertindak balas terhadap serangan berterusan Israel ke atas Gaza, dengan memetik AS, UK dan sebahagian besar Eropah sebagai “bersubahat sepenuhnya dalam serangan ngeri itu”.

Craig Mokhiber, pengarah Pejabat Pesuruhjaya Tinggi Hak Asasi Manusia New York, mengumumkan peletakan jawatannya dalam surat yang dikongsi secara terbuka pada hari Selasa, di mana dia membantah “kegagalan” PBB dalam tugasnya untuk mencegah apa yang dikategorikan sebagai “pembunuhan beramai-ramai” orang awam Palestin di Gaza oleh orang Israel.

“Sekali lagi, kami melihat pembunuhan beramai-ramai berlaku di hadapan mata kami, dan organisasi yang kami berkhidmat kelihatan tidak berdaya untuk menghentikannya.” Dia menulis dalam surat 28 Oktober kepada Volker Turk, Pesuruhjaya Tinggi Hak Asasi Manusia PBB.

Tentera Israel telah memperluaskan serangan udara dan darat ke atas Gaza, yang telah diserang tanpa henti sejak awal bulan ini.

Terdahulu pada hari Selasa, Kementerian Kesihatan Palestin di Gaza berkata 8,525 orang telah terbunuh di tanah sempit itu sejak Israel melancarkan kempen pengebomannya pada 7 Oktober.

“Projek penjajah Eropah, etno-nasionalis, peneroka haram di Palestin telah memasuki fasa terakhirnya, ke arah pemusnahan sisa-sisa terakhir kehidupan penduduk asli Palestin.”

Beliau menyebut bahawa Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu tidak berjaya mencegah pembunuhan beramai-ramai yang mensasarkan Tutsi di Rwanda, Muslim di Bosnia, Yazidi di Iraq, dan Rohingya di Myanmar.

“Pembunuhan rakyat Palestin, berakar umbi dalam ideologi penjajah etno-nasionalis, dalam kesinambungan berdekad-dekad penganiayaan dan pembersihan sistematik, tidak meninggalkan ruang untuk keraguan,” katanya, sambil menambah bahawa AS, UK dan sebahagian besar Eropah bukan sahaja enggan memenuhi obligasi perjanjian mereka di bawah Konvensyen Geneva tetapi juga mempersenjatai serangan Israel dan menyediakan perlindungan politik dan diplomatik untuknya.

Beliau kemudian menggariskan rancangan 10 perkara untuk menamatkan keganasan terhadap rakyat Palestin, termasuk menubuhkan negara tunggal, demokratik, sekular… dengan hak yang sama untuk orang Kristian, Islam, dan Yahudi serta memusnahkan senjata nuklear, kimia, dan biologi Israel.

Dia menyeru PBB untuk  “menyertai gerakan anti-apartheid” dan “berdiri di sisi keadilan”.

Mokhiber, yang telah berkhidmat dengan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu sejak 1992, memegang pelbagai jawatan penting.

Beliau mengetuai pembangunan hak asasi manusia untuk pesuruhjaya tinggi dan berkhidmat sebagai penasihat kanan hak asasi manusia di Palestin, Afghanistan dan Sudan.

Seorang peguam yang mempunyai kepakaran dalam undang-undang hak asasi manusia antarabangsa, beliau menetap di Gaza pada tahun 1990-an. Sebagai pengarah Pejabat Pesuruhjaya Tinggi Hak Asasi Manusia New York, dia kadang-kadang menghadapi kritikan daripada kumpulan pro-Israel kerana komen media sosialnya.

Dia berdepan dengan tindak balas kerana menyokong gerakan boikot, lupus dan sekat (BDS) dan kerana menuduh Israel mengamalkan “apartheid”, dakwaan yang dia ulangi dalam surat peletakkan jawatannya.

SUMBER: TRT WORLD

 

Related Articles

Back to top button