PalestinSemasa

Perang Israel ke atas Gaza sekat ekonomi di seluruh Timur Tengah : Qatar

Peperangan di Gaza akan merencatkan ekonomi di seluruh Timur Tengah jika ia tidak diselesaikan dengan segera, dan konflik itu perlu penyelesaian bukan ketenteraan, kata menteri kewangan Qatar kepada agensi berita Reuters.

Qatar, yang menjadi pengantara dalam perbincangan mengenai pembebasan tebusan Israel oleh Hamas, juga telah membantu menjadi pengantara dalam beberapa konflik serantau termasuk di Afghanistan.

“Penyelesaian sebenarnya adalah untuk mencari penyelesaian kekal bagi isu utama di Timur Tengah iaitu masalah Palestin… Ini tidak boleh diselesaikan dengan tindakan ketenteraan,” kata Menteri Kewangan Qatar Ali al Kuwari di Davos.

“Jika anda membiarkannya, kita akan sentiasa melalui kitaran keganasan, kitaran pergolakan, dan yang sentiasa akan melambatkan (pertumbuhan ekonomi) rantau ini,” katanya di luar Forum Ekonomi Dunia (WEF) di resort gunung Switzerland. 

Israel telah melancarkan serangan tentera tanpa henti ke atas Gaza sejak 7 Oktober, yang membunuh kira-kira 24,600 rakyat Palestin dan 61,504 yang lain cedera. Majoriti mangsa adalah kanak-kanak dan wanita.

Milisi yang disokong Iran di Lubnan, Iraq dan Yaman juga telah menyerang sasaran di rantau itu untuk menyokong rakyat Palestin.

Pengeksport LNG terbesar Qatar yang juga merupakan salah satu pelabur terbesar di dunia melalui dana kekayaan negara (SWF) QIA dan penilaian risikonya mempunyai implikasi terhadap pelaburannya.

Kuwari berkata dalam temu bual bahawa Qatar akan mencatatkan lebihan fiskal sekali lagi tahun ini, walaupun lebih kecil, kerana ia telah meramalkan harga minyak yang sangat konservatif pada tahap $60 setong. Lebihan akan menjadi lebih besar jika harga kekal pada paras semasa $78.

$1 trilion

Kuwari menjangkakan Qatar akan mencatatkan lebihan fiskal walaupun dijangka penurunan 11 peratus dalam hasil dan peningkatan 1 peratus dalam perbelanjaan.

“Kami suka sentiasa mengambil pandangan konservatif mengenai harga minyak apabila untuk mengira pendapatan,” kata Kuwari.

Sebarang lebihan dibahagikan antara pembayaran balik hutang negeri, rizab bank pusat dan QIA, kata Kuwari, yang merupakan ahli lembaga pengarah.

Qatar mencatat rekod pendapatan daripada eksport gas pada 2022, apabila harga global melonjak selepas Rusia menyerang Ukraine.

The Sovereign Wealth Institute menganggarkan Qatar telah meningkatkan aset di bawah pengurusannya kepada $475 bilion sejak beberapa tahun lalu.

SUMBER : TRT World dan Agensi

Related Articles

Back to top button