PalestinSemasa

Polisi kebuluran israel letakkan 3,500 kanak-kanak Palestin berisiko mati

Lebih 3,500 kanak-kanak Palestin berisiko mati kelaparan akibat dasar kelaparan israel di Gaza, pejabat media di kawasan yang dikepung itu memberi amaran pada Isnin.

Pejabat media Gaza berkata dalam satu kenyataan, “Lebih daripada 3,500 kanak-kanak di bawah umur lima tahun berisiko mati di Gaza kerana dasar israel.”

Ia menunjukkan kekurangan susu dan makanan yang teruk, kekurangan suplemen pemakanan, dan ketiadaan vaksinasi.

Bantuan kemanusiaan telah disekat untuk minggu keempat berturut-turut, di tengah-tengah kesunyian antarabangsa yang memekakkan telinga, tambahnya.

Terdahulu pada hari Sabtu, seorang kanak-kanak Palestin mati kebuluran  di tengah Gaza akibat sekatan berterusan israel ke atas lintasan Rafah, yang telah menghalang bantuan kemanusiaan daripada masuk selama hampir sebulan.

“Seorang kanak-kanak Palestin berusia 13 tahun telah meninggal dunia akibat kebuluran di Hospital Syahid Al-Aqsa di Deir Al-Balah di tengah Gaza di tengah-tengah penutupan sempadan Rafah,” lapor agensi berita rasmi Palestin, Wafa.

Setakat ini, kekurangan zat makanan dan dehidrasi telah meragut nyawa 37 orang di Gaza kerana sekatan ketat terhadap bantuan kemanusiaan daripada memasuki kawasan yang dikepung itu, tambahnya.

Pejabat itu merayu kepada masyarakat antarabangsa untuk menunaikan tanggungjawab mereka dan menyelamatkan kanak-kanak di Gaza.

Ia menyatakan bahawa 335,000 kanak-kanak hidup dalam keadaan yang sangat sukar disebabkan oleh pembunuhan beramai-ramai, pemindahan dan kesan lain daripada pencerobohan israel.

Sejak 2006, israel telah mengenakan sekatan ke atas Gaza, menyebabkan kira-kira 2 juta daripada 2.3 juta penduduknya hidup dalam keadaan bencana dengan kekurangan makanan, air dan ubat-ubatan yang teruk.

Lebih 36,400 rakyat Palestin telah terbunuh sejak itu di Gaza, sebahagian besarnya adalah wanita dan kanak-kanak, dan lebih 82,600 lagi cedera, menurut pihak berkuasa kesihatan tempatan.

israel dituduh melakukan pembunuhan beramai-ramai di Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ), yang dalam keputusan terbarunya telah mengarahkan Tel Aviv menghentikan serta-merta serangannya di Rafah, di mana lebih sejuta rakyat Palestin telah mencari perlindungan daripada perang sebelum ia diceroboh pada 6 Mei. 

SUMBER: AA

 

Related Articles

Back to top button