PalestinSemasa

Pusat Kajian Palestin Hashim Sani adakan pameran Peringatan Al-Nakba ke-75

KUALA LUMPUR: Pusat Kajian Palestin Hashim Sani di Universiti Malaya, Kuala Lumpur, mengadakan pameran yang dipanggil “Peringatan Al-Nakba” sempena ulang tahun ke-75 Al-Nakba pada 15 Mei Isnin.

Gerakan Boikot, Penjualan dan Sekatan (BDS) adalah rakan kongsi dalam penganjuran pameran itu, yang dibiayai oleh Pusat Inisiatif Strategik PALM.

Kredit Foto PALM Strategic Initiatives Centre

Pameran itu menampilkan empat sudut. Sudut pertama dikhaskan bagi mempamerkan berpuluh-puluh gambar yang mendokumentasikan mengenai Nakba Palestin 1948 serta perpindahan penduduk.

Sudut kedua pula didedikasikan bagi menunjukkan produk Palestin dan segala-galanya yang mewakili perjuangan Palestin, seperti kufiyya dan patung kayu peta Palestin.

Pameran itu direka bagi menyedarkan pelajar universiti kepada trauma yang dihadapi oleh rakyat Palestin serta penderitaan berterusan akibat pendudukan israel.

Para pelajar juga diberi peluang dengan menulis mesej sokongan dan solidariti buat rakyat Palestin di papan besar sudut ketiga pameran. Mereka meletakkan cap jari mereka pada model peta Palestin di sudut keempat, untuk mengesahkan bahawa tanah ini adalah milik Palestin semata-mata.

Pameran yang diadakan ini mendapat sambutan yang menggalakkan dari sebilangan besar pelajar, dan ia akan diteruskan selama dua hari lagi bagi membolehkan mereka yang lain melawatnya.

Rakyat Palestin dizalimi setiap hari, tanah mereka dirampas oleh peneroka haram israel.

Kini mereka dijajah dan dipaksa merempat dibumi sendiri.

Sumbangan anda untuk rakyat Gaza & Palestin  sangat diperlukan dalam usaha meringankan penderitaan mereka.

Klik:
www.tabunggaza.com

ATAU menerusi
Akaun Maybank Dana MAPIM:
5622 6354 0066

MAPIM Malaysia boleh dihubungi menerusi talian Hotline MAPIM Malaysia iaitu 1300-888-038 (Isnin-Jumaat 9am-6pm) atau whatapps 012-800-2016

Ikuti update terkini
https://t.me/MapimMalaysia

Related Articles

Back to top button