PalestinSemasa

Rakyat Palestin kecam sekatan Israel terhadap eksport Gaza

Gaza : Israel telah menutup laluan komersial utama di Gaza, dengan melarang eksport dari wilayah pantai selepas mendakwa telah menemui bahan letupan dalam penghantaran pakaian ke Tebing Barat yang dijajah.

Nelayan Palestin, ahli perniagaan dan penyokong hak asasi manusia mengutuk tindakan terbaharu Israel pada Khamis sebagai satu bentuk kekejaman terhadap dua juta penduduk Gaza, termasuk puluhan ribu buruh yang sangat bergantung pada eksport ke israel dan Tebing Barat yang dijajah untuk terus bertahan.

Hampir semua barangan yang keluar masuk Gaza melalui Kerem Shalom.

Lebih 4,000 nelayan Gaza, dengan eksport mudah rosak mereka, ikut mengutuk larangan itu.

“Sekarang saya tidak dapat mencari rezeki,” kata Khalid al Laham, 35, dari rumah kosongnya di bandar selatan Khan Younis ketika lima anaknya mengelilinginya. “Saya perlu meminjam makanan dari kedai.”

Perjuangan itu juga telah sampai kepada pedagang terkaya di Gaza.

“Ikan benar-benar berbeza daripada mana-mana produk, ia sensitif,” kata Mohammed Abu Hasira, seorang pemilik restoran ikan Gaza yang terkenal, 38 tahun, berhampiran Mediterranean. “Mereka sepatutnya menghukum mereka yang bersalah. Mengapa kita dihukum bersama mereka?”

Rancangan Abu Hasira untuk mengeksport makanan laut pada Khamis telah dihalang oleh keputusan Israel. Hanya dalam beberapa saat, keuntungannya hilang dan kos melambung tinggi.

Secara keseluruhan, langkah itu telah menyebabkan 26 tan ikan reput dan mengakibatkan kerugian mingguan sebanyak $300,000, kata kesatuan nelayan utama Gaza.

Sekatan baharu itu menyekat ekonomi wilayah itu yang sudah sedia uzur. Sekatan itu datang di atas sekatan 16 tahun oleh Israel dan Mesir sejak Hamas menguasai wilayah itu pada 2007.

Sekatan, yang menurut Israel diperlukan bagi menghalang Hamas, telahmengehadkan pergerakan orang dan barang keluar masuk Gaza.

Israel menutup laluan kargo Kerem Shalom lewat pada hari Isnin selepas mengatakan ia telah menemui bahan letupan yang tersembunyi dalam penghantaran seluar jeans Zara dan pakaian lain yang menuju ke Tebing Barat – salah satu pasaran utama untuk sektor eksport kecil Gaza.

Para pegawai Israel bimbang bahan letupan itu dihantar kepada militan di Tebing Barat yang dijajah. Israel belum menyatakan bila laluan itu akan dibuka semula.

 

Related Articles

Back to top button