Covid19Semasa

COVID-19 : PKPB Selangor, Putrajaya, Kuala Lumpur sambung?

KKM pantau data

PUTRAJAYA : Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya mungkin akan disambung jika kes COVID-19 di negeri itu semakin meningkat.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, berkata pihaknya kini sedang memantau situasi jangkitan setiap hari, bagi melihat sama ada PKPB itu perlu disambung atau sebaliknya.

“Kalau kita lihat data dan kes, ia meningkat secara konsisten setiap hari. Jika ada peningkatan, kita akan cadangkan sambung lagi (PKPB) tetapi jika tiba-tiba tiada peningkatan dalam tempoh seminggu ini, mungkin tidak perlu.”

“Sama ada perlu atau tidak (PKPB), data itu kita akan sebarkan dan masing-masing akan tahu sama ada perlu atau tidak, tapi yang nyata hari ini, data semakin meningkat,”

 

Tan Sri Dr. Noor Hisham berkata pada sidang media mengenai perkembangan harian jangkitan COVID-19 hari ini.

Beliau ditanya sama ada Kementerian Kesihatan (KKM) akan mencadangkan kepada Majlis Keselamatan Negara (MKN) untuk melanjutkan PKPB di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya berikutan jumlah kes COVID-19 yang semakin meningkat.

  • Peningkatan kes Covid-19 saban hari pastinya menggusarkan rakyat, sebagai orang Islam maka kita dituntut berdoa apabila menghadapi wabak.

 

 

 

 

 

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button